Ελλάδα

Συζητήθηκαν προσφυγές κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ΣτΕ


Αντεγκλήσεις και σκηνικό μικρής έντασης επιφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι προσφυγές Συλλόγων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρακτικά, το βασικό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί το ΣτΕ είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι συνήγοροι των Συλλόγων υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ η βούληση του Πρωθυπουργού είναι αντίθετη στην λαϊκή βούληση.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.