Άμυνα & Διπλωματία

Συζητήσεις για διάφορες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών προανήγγειλε ο Βαρβιτσιώτης


Το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τον χώρο να συζητήσει στην πορεία των εξελίξεων διάφορες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε από το συνέδριο του Economist ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως είπε, η ΝΔ πάλεψε εναντίον της συμφωνίας, η οποία δεν ικανοποίησε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. «Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και προϊόντα μας», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι το βασικό θέμα για τη νέα κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο είναι το πώς θα προστατεύσει τα προϊόντα που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες «έχουν ξοδέψει χρήμα και χρόνο» για να επενδύσουν στο συγκεκριμένο brand.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στους «ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ», υπερασπίστηκε το «δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της» και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Ειδικότερα, στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, τάχθηκε υπέρ μιας στρατηγικής η οποία ενισχύει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη, γεγονός που εδραιώνει την ασφάλεια στην περιοχή. Αναφέρθηκε δε στη συμβολή της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω των αντίστοιχων ενεργειακών projects που είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον, ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.