Πολιτική

Συζητείται αύξηση του ΦΠΑ σε 24%


Η αύξηση του υψηλύ συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%  είναι η λύση στην οποία φαίνεται ότι καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές,  για την άντληση πρόσθετων δημόσιων εσόδων που θα βοηθήσουν να κλείσει το δημοσιονομικο κενό της επόμενης διετίας. Η αναπροσαρμογή αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ, αλλά θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων  στην αγορά, επιβαρύνοντας πολλαπλασιαστικά τους καταναλωτές.

Το θέμα παραμένει υπό συζήτηση, καθώς και από τις δύο πλευρές υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά την πραγματική αποδοτικότητα και τις επιπτώσεις του μέτρου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι καμία από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις  ΦΠΑ των τελευταίων ετών δεν απέφερε τα προβλεφθέντα έσοδα, καθώς αφ' ενός επηρέασε την κατανάλωση και αφ' ετέρου  λειτούργησε ως κίνητρο φοροδιαφυγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 14,4 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και εντέλει εισπράχθηκαν 13,6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι συντελεστές ενώ πολλά προϊόντα μεταφέρθηκαν από τον συντελεστή 13% στο 23%.

Αν τελικά δεν εξευρεθούν άλλες σύνθετες λύσεις για άντληση πρόσθετων δημόσιων εσόδων, από τον Ιούλιο θα αυξηθεί σε 24% ο ΦΠΑ σε μιά σειρά προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται τώρα με 23% (τυποποιημένα είδη διατροφής, αναψυκτικά-χυμοί, κόμιστρα ταξί, εργασίες ανακαίνισης σπιτιών κλπ). Ενδέχεται απίσης να αυξηθεί ο συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα είναι 6%.

Παράλληλα τον Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων ΦΠΑ στα νησιά, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι πρότινος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%). Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα νησιά και σταδιακά σε όλα θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρηθούν κατ' εξαίρεση χαμηλότεροι συντελεστές στα τέσσερα νησιά που δέχονται τις  μεγαλύτερες προσφυγικές ροές (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις