Οικονομία

Συστάσεις για τη βιομηχανική πολιτική από την ΕΕ


Συστάσεις δημοσιεύει, σήμερα, η Κομισιόν, από ομάδα εμπειρογνωμόνων στο «στρατηγικό φόρουμ για τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τον ηγετικό της ρόλο σε έξι στρατηγικούς και βιομηχανικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους κλάδους, συνδεδεμένα, καθαρά και αυτόνομα οχήματα, τεχνολογίες και συστήματα υδρογόνου, έξυπνη υγεία, βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων, βιομηχανία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και κυβερνοασφάλεια.

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, δήλωσε: «Η ενιαία αγορά μας, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, αποτελεί μοναδικό εφαλτήριο για τη βιομηχανία μας για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα στο μέγιστο, πρέπει να επενδύσουμε συλλογικά ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην τεχνολογική ανάπτυξη. Έχουμε ξεκινήσει δυναμικά σε τομείς όπως οι μπαταρίες, η ανακύκλωση των πλαστικών και η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Σ' αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω τις σημερινές συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για έξι πρόσθετες στρατηγικές αξιακές αλυσίδες στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ», είπε.

Τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) περιλαμβάνουν καινοτόμα ερευνητικά έργα που συχνά συνεπάγονται σημαντικούς κινδύνους και απαιτούν κοινές και καλά συντονισμένες προσπάθειες και διακρατικές επενδύσεις από δημόσιες αρχές και βιομηχανίες από πολλά κράτη μέλη. Επενδύοντας από κοινού στα βιομηχανικά ισχυρά σημεία και τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης, η ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς και τις περιφέρειες, ενώ παράλληλα ενισχύει τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

Η έκθεση, πέρα από τις ειδικές συστάσεις για καθεμία από τις αξιακές αλυσίδες, προσδιορίζει επίσης οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις:

  • συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο· η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει αυτές τις κοινές επενδύσεις, με πρωταρχικό στόχο τη βιομηχανική ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών·
  • εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς μέσω κανονισμών και νέων προτύπων·
  • χαρτογράφηση και ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων σε όλες τις αξιακές αλυσίδες·
  • ενίσχυση του δυναμισμού των συστημάτων καινοτομίας στην Ευρώπη, με έμφαση στα περιφερειακά πλεονεκτήματα και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα·
  • καθιέρωση μιας διαδικασίας διακυβέρνησης για την παρακολούθηση των τεχνολογικών και βιομηχανικών μεταβολών, τον εντοπισμό των αναδυόμενων στρατηγικών αξιακών αλυσίδων και την αξιολόγηση της προόδου των εργασιών σχετικά με αυτές τις αξιακές αλυσίδες.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Επιτροπής Γιούνκερ για την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Θα συμβάλει επίσης στις εργασίες της επόμενης Επιτροπής με αντικείμενο μια νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική για το βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις