Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τοποθετήσεις στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή


 Με τις τοποθετήσεις των μελών συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος από την Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, υπαινισσόμενος διακρίσεις στις εσωκομματικές διαδικασίες, ανέφερε ότι δεν έχουμε ένα δίκαιο κόμμα, ενώ θέλουμε να διαμορφώσουμε μία δίκαιη κοινωνία. Συνεχίζοντας είπε: «Αν δούμε τις καρέκλες, θα διαπιστώσουμε ότι η συμμετοχή της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι μικρή… Να θυμόσαστε ότι εμείς προσήλθαμε ως σοσιαλιστές, δεν είμαστε σοσιαλδημοκράτες. Αλλά ξέρουμε ότι είναι καλοδεχούμενοι και οι σοσιαλδημοκράτες για να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας…Δεν χωρέσαμε πουθενά στο κάδρο. Εκ μέρους της Σοσιαλιστικές Πρωτοβουλίας ρωτώ, εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ τον αγαπήσαμε και τον εμπιστευτήκαμε, μας αγάπησε και εκείνος το ίδιο;».

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογράμμισε «την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα». Σημείωσε ακόμη ότι «η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή, και στόχος ένα συνέδριο εξωστρέφειας, ώστε οι ιδέες μας να γίνουν κυρίαρχες στην κοινωνία. Επιπλέον οι ιδέες μας να γίνουν πενηνταράκια». Περιγράφοντας τους στόχους, είπε ότι πρέπει να είναι «Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, ποιοτικός ανασχηματισμός. Κοινωνικές συμμαχίες και κοινωνική γείωση παντού…Επίσης πολιτικές συμμαχίες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών, πρέπει να υπάρχει μία γενναία πολιτική προγραμματική πρόταση προς τις άλλες δυνάμεις. Η προεργασία πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές».

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, αλλά αυτό έχει αντικειμενικές και υποκειμενικές προυποθέσεις. Ακολούθως ανέφερε: «Είμαστε σε μία περίοδο που εντείνονται οι τάσεις πολιτικής ρευστότητας σε όλο το πολιτικό φάσμα, και στην δεξιά και ακροδεξιά, και στο ΚΙΝΑΛ. Στην αριστερά υπάρχει κινητικότητα που εκφράζεται προς την αποχή. Να διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις. Η ρευστότητα αυτή δημιουργεί συνθήκες κρίσης της πολιτικής και μεταπολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε τις τάσεις της μεταπολιτικής…Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ισχυρό ιδεολογικό μήνυμα, απαραίτητο για να δώσει απάντηση σε αυτές τις συνθήκες της μεταπολιτικής…Ορθώς είπαμε για κατώτατο μισθό των 800 ευρώ. Εκτιμώ ότι η ΝΔ θα πει για 730 ευρώ πριν τις κάλπες. Δεν πρέπει να περιοριστούμε στην ποσοτική διάσταση. Γιατί ξεχνάμε το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής που τίθεται στις σημερινές συνθήκες. Το δεύτερο είναι το όχι στην Συμφωνία με την Γαλλία δεν δικαιολογείται μόνο με το Σαχέλ, αλλά με το σύνολο των θέσεών μας που μας βάζουν απέναντι στους άλλους. Τώρα μιλάμε για το θέμα της Αμερικής.

Γενικεύοντας είπε, ότι τώρα σωστά τα λέμε, αλλά δεν πρέπει να έχουμε τις δουλείες του κυβερνητικού έργου. Μπορούμε να κάνουμε μία αυτοκρική και αποτίμηση και να δούμε τι κρατάμε από την μνημονιακή περίοδο. Η αυτοκριτική δεν είναι για να ξεσχιστούμε, αλλά για να ανασυγκροτηθούμε και να αντεπιτεθούμε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας: «Σε όλη την Ευρώπη πήγε άσχημα η αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι η Ευρώπη πήγε καλά αλλά εδώ φταίει ο Μητσοτάκης…Έχουμε κίνδυνο να εμφανιστούμε σαν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Αν η διαφοροποίησή μας είναι κραυγές και ποσοτική διαφοροποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί σαν ένα κόμμα του συστήματος».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο προσφυγικό: «Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν και την Ελλάδα για τα push back. Ο Τσίπρας πρέπει να το φέρει το θέμα στην Βουλή απέναντι στον Μητσοτάκη, όχι στον γελοίο τον Μηταράκη. Στην Παιδεία μιλάνε για αξιολόγηση. Εμείς την τιμωρητική αξιολόγηση της καταργήσαμε. Πρέπει να πούμε ξανά ότι θα καταργήσουμε την τιμωρητική αξιολόγηση και όχι με χαμηλούς τόνους αλλά με σαφήνεια».

Αναφέρθηκε τέλος, και στο συνέδριο: «Συνέδριο, όχι σε οργανωτικού τύπου διαφωνίες. Να δούμε όμως τα πολιτικά επίδικα που είναι μεγάλα για την κοινωνία. Η μόνη ποσόστωση που δικαιολογείται είναι η ποσόστωση των γυναικών. Τα άλλα είναι κόλπα για να βγάλουμε τους φίλους μας, δεν είναι δημοκρατία». 

Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι θα «κερδίσουμε τις εκλογές, όχι μόνο με μία, αλλά με πολλές χιλιάδες ψήφους, αν όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σαλπίσουμε μήνυμα νίκης και ανατροπής…Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μπορέσουμε να αυξήσουμε πάρα πολύ τα μέλη, ώστε να αντιστοιχίσουμε τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να είναι στόχος και τότε θα έλθει και η κοινωνική δικτύωση».  Συνεχίζοντας είπε ότι «θα πρέπει να εκπέμψουμε πιο καθαρά έναν προγραμματικό λόγο με δύο κόκκινες κλωστές: η πρώτη είναι ότι το πρόγραμμα θα διαπερνιέται από πολιτική υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους, με ένα κοινωνικό συμβόλαιο υπέρ της δίκαιης ανακατανομής. Η δεύτερη να διατυπώσουμε αιτήματα με τα οποία θα περιγράφεται ότι η εξουσία αλλάζει χέρια, αυτό που δεν το κάναμε γιατί δεν μπορούσαμε». Συνεχίζοντας, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, πρέπει και μπορεί και θα κερδίσει, και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε τόσο με το ΚΙΝΑΛ. Ο κορμός της προοδευτικής συμμαχίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…Δεν θα μας παίξουν τα μέσα ενημέρωσης, εμείς με την δουλειά μας με την επαφή με τον κόσμο πρέπει να ξεπεράσουμε τα μέσα, και με τη νίκη μας να τους φέρουμε όλους προ των ευθυνών τους».  

Ο Πάνος Τριγάζης, ανέφερε ότι αυτά που συμβαίνουν στον διεθνή ορίζοντα δείχνουν ότι δεν είναι όλα μαύρα. Οι εξελίξεις ευνοούν αυτό που έχουμε προτάξει, ότι χρειάζεται μία Αριστερά του 21ου αιώνα. Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Φίλη είπε: «Σύντροφε Νίκο οι αρχές και οι αξίες δεν αρκούν. Αν πηγαίναμε με τις αρχές, θα έπρεπε να μην πούμε ποτέ στη Βόρειο Μακεδονία να αλλάξουν όνομα, οι λαοί έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Είπαμε σύνθετη ονομασία γιατί έπρεπε να συμβιβάσουμε τις αρχές με την πολιτική. Για το συνέδριο, δεν χρειάζεται να λέμε για διεύρυνση, το θέμα είναι πλέον η μαζικοποίηση.

   Ο Νίκος Μπίστης αναφέρθηκε στην σταδιακή επανάκαμψη μιας πιο αριστερής σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι ενισχύθηκε η αριστερά που προσαρμόστηκε, ενώ εκείνη η αριστερά που συνέχισε με επιμονή στην αντισυστημική ανατροπή, όχι μόνο ηττήθηκε, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή, αλλά με σοβαρότητα και σταθερότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ξανά ένα κύμα όπως το 2012. Στόχος είπε, πρέπει να είναι η συμμετοχή και συμμαχία των φτωχών στρωμάτων με την πολυποίκιλη μεσαία τάξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε το πολιτικό κέντρο. Προειδοποίησε ότι αν δεν κάνουμε σωστές επιλογές, μπορεί αντί να έχουμε αμφίπλευρη διεύρυνση, να έχουμε αμφίπλευρες απώλειες. Υποστήριξε ότι δυστυχώς η αντισυστημικότητα, στις παρούσες συνθήκες, αποτελεί βιότοπο της ακροδεξιάς και όχι της αριστεράς. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, είπε ότι το ερώτημα προς το κοινό του ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να είναι «ή με εμάς, ή με τη ΝΔ που πηγαίνει προς τα ακροδεξιά. Η τροπή που πήραν οι διαδικασίες μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, έφερε το δίλημμα: Προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής ή διατήρηση του αντισύριζα μετώπου και της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «θα έχουμε ένα γενναίο συνέδριο που θα προοιονίσει την ανασυγκρότηση του κόμματος και την εκλογική νίκη…Η μεγάλη πολιτική εξόρμηση προς την κοινωνία πρέπει να οργανωθεί από τα πάνω, αξιοποιώντας όλα τα στελέχη».

Αναφέρθηκε στην ηγεσία λέγοντας: «Ικανή ηγεσία - την οποία έχουμε. Το πρόβλημα με την ηγεσία είναι ότι πηγαίνοντας προς το συνέδριο, έχουμε περιπτώσεις που γίνεται αντιπαράθεση σε σχέση με το όνομα του προέδρου. Ποιος είναι με τον πρόεδρο και ποιος δεν είναι. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Όλοι είμαστε με τον πρόεδρο. Και όλοι είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον χώρο κυκλοφορεί πολύ προσωπική φιλοδοξία, δεν είναι κατ' ανάγκη κακή, αλλά δεν πρέπει να αντιστρατεύεται την πολιτική φιλοδοξία…Όσες γκρίνιες ακουστούν στο επόμενο διάστημα, καλά να ακουστούν, αλλά να ξέρουμε ότι ο εχθρός είναι απέξω, και είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τα βέλη θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα εκεί».

Ο Νίκος Παππάς ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατέρρευσε σε μερικά εικοσιτετράωρα. Έχουμε πρωθυπουργό που αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά είπε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε ότι ολοκληρώθηκε η διεύρυνσή μας και να εκπέμπουμε σήματα αυτάρκειας και αυταρέσκειας…Δεν έγινε η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνάμεών μας». Μίλησε για την «φθορά Μητσοτάκη που είναι υπαρκτή» αλλά σημείωσε ότι «το πολιτικό εκκρεμές δεν θα λειτουργήσει αυτόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τομές, άρα υπάρχουν προγραμματικές προϋποθέσεις ώστε η φθορά Μητσοτάκη να μεταφραστεί σε δική μας ενίσχυση. Ζητάμε την καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης».  

Απαντώντας σε αιτιάσεις για την απαραίτητη αυτοκριτική, είπε ότι «η ιδεολογική μας ταυτότητα θα κινδύνευε αν όσα αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση, λόγω των πιέσεων και των μνημονίων, τα κάναμε κομμάτι του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο». Στο οργανωτικό πεδίο κάναμε σημαντικά βήματα, είπε ακόμη ο κ. Παππάς, και πρόσθεσε: «Υπάρχει διαφωνία για την διεύρυνση και τις ποσοστώσεις. Πρέπει να τολμήσουμε. Ωστόσο εκπλήσσομαι όταν ακούω άρνηση στις ποσοστώσεις από ανθρώπους που έχουν παλαιότερα εκλεγεί με ποσοστώσεις».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανάφερε ότι το συνέδριο θα ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη στις εκλογές. Ανέφερε ακόμη: «Πριν δυο χρόνια συμφωνήσαμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία ήταν στρατηγική επιλογή. Παρά τις δυσχέρειες, με την συλλογική προσπάθεια έγιναν σημαντικά βήματα. Ολοκληρώσαμε την ανασυγκρότηση και την διεύρυνση, μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε προγραμματική συνδιάσκεψη που κατοχυρώνει την δική μας πρόταση απέναντι στην δεξιά πρόταση που περιθωριοποιεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ωστόσο, είμαστε στο κρίσιμο σημείο να ολοκληρώσουμε την πορεία αυτή με το συνέδριο. Η πορεία θα πρέπει να είναι εξωστρεφής. Το πρώτο εφόδιο είναι οι ιδέες μας, είναι επίκεντρες και αναγκαίες. Το δεύτερο είναι, ότι έχουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο θέσεων, που απαντά στο πώς μπορούμε και πώς δεσμευόμαστε για την επόμενη ημέρα των εκλογών». Σημείωσε ακόμη, ότι «όσον αφορά τις κοινωνικές συμμαχίες, ανακτήσαμε την επαφή με στρώματα που είχαν απομακρυνθεί».

Είπε ακόμη, ότι η κοινωνία είναι σε σημείο καμπής, υπάρχει φόβος και επισφάλεια και «πρέπει να του δώσουμε σιγουριά, καθώς είμαστε ο φορέας του εναλλακτικού σχεδίου. Θα νικήσουμε στις εκλογές και θα σχηματίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση».

Τέλος ανέφερε ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί, αλλά επιχειρείται ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.  

"Δεν κρατά κανείς αριστερόμετρο", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «αντί να συζητάμε το πολιτικό περιεχόμενο της διεύρυνσης, αναπαράγουμε διλήμματα που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά".  

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε τη διεύρυνση. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την φθορά της κυβέρνησης. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του κόμματος μας στην αρπαχτή της Πειραιώς; Δώσαμε με έντονο τρόπο τη μάχη για το ξεπούλημα της εθνικής ασφαλιστικής; Η κατάσταση και στη χώρα και στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι κρίσιμη. Χρειάζεται συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων προτάσεων που να δίνει όμως και μια προοπτική. Το κόμμα πρέπει να έχει μια πλατιά απεύθυνση, αλλά άλλο κόμμα, άλλο παράταξη. Κι άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. Πρέπει να είμαστε παρόντες στις μεγάλες συγκρούσεις, να ενισχύσουμε τη πολιτική συμμαχιών κι όχι να αναμασάμε παλαιοκομματικές στρατηγικές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις