Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσα μέλη θέλει να έχει μέχρι το συνέδριο


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από το 2012 κόμμα εξουσίας, ωστόσο αν κάποιος έβλεπε μόνο τον αριθμό των οργανωμένων μελών του θα πίστευε ότι παραμένει στο 4%. Και όχι άδικα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε στις εκλογές της Κυριακής από 1.781.000 πολίτες (145.000 λιγότερους από τον Σεπτέμβριο του 2015) και έχει εγγεγραμμένα μέλη που δεν ξεπερνούν τις 30.000 (τα ενεργά είναι σαφώς λιγότερα). 

Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και αποκαλύπτουν την αναντιστοιχία του λεγόμενου κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό. Ενώ πλατιά στρώματα έχουν στραφεί στο κόμμα, αυτό τηρούσε επιφυλακτική έως αποτρεπτική στάση, για την οργανωτική ενσωμάτωσή τους.
 
Με αυτά τα δεδομένα ήταν λογικό η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές να εστιασθεί, σε επίπεδο σχεδιασμού, στο άνοιγμα του κόμματος.  

Ως μέσο θα χρησιμοποιηθεί το συνέδριο, που τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του 2019. Μέχρι τότε στόχος είναι εγγραφούν χιλιάδες νέα μέλη, ώστε ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή στοχεύει στα 170.000 μέλη. 

Γι' αυτό τον σκοπό ο Αλ.Τσίπρας έδωσε χθες το έναυσμα πραγματοποίησης καμπάνιας οργανωτικής ανασυγκρότησης αμέσως μετά το καλοκαίρι, με έμφαση και στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, με ποσοστό 38% στις ηλικίες ως 24 ετών.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε πως το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Αυτό το Σάββατo (13/7) θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.  
ΚΥΡ