Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: O Κ. Μητσοτάκης έκθετος για την παρέμβαση συγκάλυψης σε Google και Facebook


Για σιωπή του πρωθυπουργού ως προς την «εξαιρετικά σοβαρή αποκάλυψη του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στην εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ" περί προσωπικής του παρέμβασης στις εταιρίες Facebook και Google για να μπλοκάρουν αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών σε προεκλογική περίοδο», κάνουν λόγο οι Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν πως «η αποκάλυψη είναι εξόχως σοβαρή και κάθε μέρα που περνάει χωρίς να διαψεύδεται αποτελεί επιβεβαίωση της εμμονής του πρωθυπουργού περί πλήρους ελέγχου της πληροφορίας και της δημοσιογραφίας». Συμπληρώνουν ότι «προστίθεται άλλη μια ψηφίδα στις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».

Αναφέρουν ότι «οι εταιρίες αυτές είναι κολοσσοί στη διανομή των ειδήσεων μέσα από τα δίκτυά τους, οπότε η απόκρυψη των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι άλλη μια απόπειρα χειραγώγησης μετά τις λίστες Πέτσα και το πρωθυπουργικό φίμωτρο στα δημόσια media, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ». Σημειώνουν ότι «η συγκάλυψη προκύπτει με την απόκρυψη των επιβλαβών για την κυβέρνηση ειδήσεων περί των υποκλοπών και έρχεται να προστεθεί στην εξεταστική-παρωδία αλλά και στην απέλπιδα προσπάθεια να φύγει από την επικαιρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το κράτος δικαίου με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου να ανακοινώνουν "υποκλοπές τέλος" επειδή το είπαν οι δημοσκοπήσεις». «Οι δημοσκοπήσεις είναι πάνω από την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στο καθεστώς Μητσοτάκη», σχολιάζουν.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι "τα social media απειλούν τη δημοκρατία"», που ως αρχηγός της ΝΔ «εκτόξευσε τα χρέη της σε 340 εκατ. ευρώ, παρόλα αυτά έκανε προεκλογική καμπάνια εκατομμυρίων στις δημοφιλείς πλατφόρμες της Google και της Facebook (με τι χρήματα πλήρωσε άραγε;)» και που «με εντολή του στο Προεδρείο απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2021 να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έπειτα από απανωτά κρούσματα λογοκρισίας σε αιρετούς και δημοσιογράφους στο facebook, κατά παραβίαση του αρ. 14 του Συντάγματος».

Οι τομεάρχες επισημαίνουν ότι ζήτησαν να γίνει «ακρόαση των εκπροσώπων της Facebook Inc. και της εταιρίας Teleperformance Hellas που συνεργάζεται με το Facebook για την τήρηση της πολιτικής του στις διαφημίσεις, η οποία όλως τυχαίως έχει πάρει επί ΝΔ 500.000 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης», όμως «η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε για ακόμα μια φορά χωρίς καμία αιτιολογία τη σύγκληση της Επιτροπής». Αφού σχολιάζουν πως «φαίνεται ότι είναι πάγια πρακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει αλλεργία στην κριτική και στον έλεγχο για φλέγοντα ζητήματα», τονίζουν πως «καμία νέα απόπειρα συγκάλυψης, απόκρυψης χειραγώγησης και περιορισμού της πληροφορίας δεν θα απαλλάξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση του από τις ευθύνες τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα