Πολιτική

«Ρουκέτα» ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Ζητά εξεταστική για λίστες Πέτσα και χρηματοδότηση ΜΜΕ


Με αφορμή το σκάνδαλο Κουρτς στην Αυστρία, όπου αποδείχθηκε ότι Καγκελάριος χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει θετικά άρθρα και ευνοϊκά γκάλοπ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε και πάλι στο προσκήνιο τις περιβόητες λίστες Πέτσα. Η Κ.Ο με αίτημά της προς τον πρόεδρο της Βουλής, τονίζει ότι κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τη κοινή γνώμη, χρηματοδοτώντας φίλια ΜΜΕ, όπως στην περίπτωση της λίστας Πέτσα, αλλά και με χορήγηση χρημάτων προς εταιρείες δημοσκοπήσεων, συγκεκριμένα κατονομάζει τον ιδιοκτήτη της OpinionPoll, ότι έλαβε δημόσιο χρήμα, να παρουσιάσει γκάλοπ υπέρ της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν τη σύσταση εξεταστικής της Βουλής για να διερευνήσει χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β΄ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ' επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης.

Συγκεκριμένα ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, που πριν λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα