Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιθυμεί συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού


Απάντηση με αιχμές προς τη Νέα Δημοκρατία, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, αναφέροντας ότι «η τολμηρή αναθεώρηση στην οποία αναφέρεται η ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου τονίζει: «Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που εισηγούνται τα κόμματα είναι, όχι μόνο αδιανόητη αλλά και συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος», προσθέτοντας πως «η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις, στη βάση όμως ενός συγκροτημένου πολιτικού πλαισίου».

Παράλληλα, σημειώνεται πως «η λογική Μητσοτάκη δεν εστιάζει στη σύνθεση και στη συναίνεση, αλλά ταιριάζει περισσότερο σε τζογαδόρο, ενώ εκφράζει τη θεσμική ανευθυνότητα του ίδιου, ακόμα  και στο κορυφαίο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος».

«Η «τολμηρή αναθεώρηση στην οποία αναφέρεται η ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης εχθρεύεται οτιδήποτε ενδυναμώνει τη λαϊκή παρέμβαση, όπως το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα, ή προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δημόσια αγαθά. Για αυτό και έχει ως πρωταρχικό του στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», υπογραμμίζεται.

Εν συνεχεία, επισημαίνεται: «Εντύπωση μας προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ, όταν τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως ο σύγχρονος Δον Κιχώτης που έδινε μόνος του «μάχες» κατά του συγκεκριμένου άρθρου. Τις οποίες μόνο ο ίδιος θυμάται», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

«Όσο για τις αναφορές περί «προεκλογικού χρόνου» της αναθεώρησης, μόνο θυμηδία προκαλούν όταν εκστομίζονται από τον άνθρωπο που από το 2016 έχει ζητήσει εκατοντάδες φορές εκλογές, ενώ άλλες τόσες τις έχει κερδίσει κιόλας, στο μυαλό του», καταλήγουν πηγές γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.