Τράπεζες

ΣΥΡΙΖΑ για Πειραιώς: Η κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη στις αντεργατικές πρακτικές της τράπεζας


Η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), κατόπιν αιτήματός τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Μπεμπένης, ο Αντιπρόεδρος Διονύσης Αμπάτης και παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Τοπαλιάν και η Γιώτα Λαζαροπούλου από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συνάντηση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκώς εντεινόμενη επίθεση εναντίον των εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου, με απολύσεις εργαζομένων, προσχηματικά - εκβιαστικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου και κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιδίδεται σε ακραίες καταχρηστικές πρακτικές, με στόχο να εξωθήσει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων της. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς που δεν αποδέχονται την εθελούσια έξοδο υπόκεινται σε εκβιαστικές πιέσεις και ψυχολογικό πόλεμο, απαξιώνονται και είτε τίθενται σε υποχρεωτική αργία είτε τίθενται εκτός καθηκόντων είτε τοποθετούνται σε υπηρεσίες άνευ αντικειμένου.

Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της τράπεζας πλήττει καίρια και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες ταλαιπωρούνται και μένουν χωρίς εξυπηρέτηση, ενώ η τοπική οικονομική δραστηριότητα υποβαθμίζεται διαρκώς. Ήδη, πολλά νησιά όπως η Λέρος και η Τζια, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές όπως τα Δίκαια Έβρου στερούνται βασικών τραπεζικών υπηρεσιών.

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και παρά τη διαρκή μας όχληση, η κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη και νομιμοποίηση στις αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μάλιστα απολαμβάνει πολύπλευρης στήριξης από το δημόσιο και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο στην κυβέρνηση ότι δουλειά της δεν είναι να παρέχει κάλυψη σε οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μεθόδευση, αλλά να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το κοινωνικό συμφέρον. Το ελάχιστο που οφείλει λοιπόν απέναντι σ’ αυτούς τους εργαζόμενους είναι να ανταποκριθεί έστω και τώρα στον θεσμικό της ρόλο».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν:

  • η διαρκής συρρίκνωση του Δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων, με σαφείς επιπτώσεις στην πρόσβαση των τοπικών κοινωνιών σε τραπεζικές υπηρεσίες,
  • οι "εναρμονισμένες" πρακτικές των Τραπεζών, με κλείσιμο καταστημάτων σε ακριτικές και εθνικής σημασίας περιοχές.
  • οι καταχρηστικές πρακτικές της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς απέναντι σε εργαζόμενους, με πολυετή προσφορά, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν την υπαγωγή τους στο πρόσφατο πρόγραμμα …«εθελουσίας» εξόδου.
  • η  αμφιλεγόμενη επιλογή της Διοίκησης για την πώληση του δικτύου των POS, αποστερώντας την Τράπεζα από μια μόνιμη και διαρκώς αυξανόμενη πηγή μελλοντικών εσόδων, χωρίς μάλιστα το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο.
  • λανθασμένες επιλογές και παραλείψεις που απαξιώνουν την υπό δημόσιο έλεγχο Τράπεζα (π.χ. κλείσιμο καταστήματος Πανεπιστημίου Πατρών με απώλεια καταθέσεων ύψους 20εκ.€).  

Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής υπήρξε η έκδοση κοινής δήλωσης των αρμοδίων τομεαρχών, με την οποία στηλιτεύονται οι συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές της Διοίκησης.

Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να επιζητούμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων μας, με διαρκείς παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Αναμένουμε την ανταπόκριση στο αίτημά μας για συνάντηση από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί».

Διαβάστε επίσης