Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερά και σοσιαλδημοκρατία μπορούν σε Ευρώπη και Ελλάδα


Επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερα ενισχυμένο προκύπτει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη κοινής δράσης αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μετά την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο προσυνέδριο των σοσιαλιστών ηγετών στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα ζητήματα που σχετίζονται με την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας ανέδειξε και το θέμα αυτό. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως απτά δείγματα την προοδευτική κυβέρνηση που επιτεύχθηκε στην Ισπανία και την αύξηση της πολιτικής επιρροής του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών της Βρετανίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες: «σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες για την Ευρώπη, θεωρώ αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων». Μάλιστα σημείωσε κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση των σοσιαλιστών πως «θα ήθελα να εκφράσω σήμερα την υποστήριξή μου και τις ευχές μου για ένα καλό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, που είναι απέναντι σε μια συντηρητική παράταξη, της οποίας ηγείται ένας πολιτικός που έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό το ρεύμα το αντιευρωπαϊκό, το λαϊκιστικό, που έχει οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε ένα μεγάλο αδιέξοδο». Συνολικά αναφέρθηκε στην ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και όχι να εγκλωβιστεί η ΕΕ πάλι σε ατέρμονες διαδικασίες συνομιλιών» ενόψει της  διαδικασίας διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης την περίοδο 2020-2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διεξαχθεί από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου στη Μπεναλμαδένα της Μάλαγα, στην Ισπανία, με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του «η διοργάνωση του 6ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, στην Ισπανία, συμπίπτει με την ανάδειξη, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή της Αριστεράς.

Στο συνέδριο «θα συμμετάσχουν 400 αντιπρόσωποι από 25 κόμματα και 20 χώρες,  θα χαραχθούν οι βασικοί πολιτικοί άξονες δράσης και θα εκλεγεί η νέα ηγεσία του κόμματος, για την επόμενη τριετία». Στην Ισπανία θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και η Ράνια Σβίγγου μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνη του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων ενώ την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.