Διεθνή

Συρία: Αεροπορικά πλήγματα εναντίον παραστρατιωτικών υποστηριζόμενων από το Ιράν


Αεροσκάφη – που δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια χώρα ανήκαν – έπληξαν βάση παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν στην επαρχία Ντέιρ αζ Ζουρ, στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου η Τεχεράνη μεγέθυνε τη στρατιωτική παρουσία της τον τελευταίο χρόνο, δήλωσαν χθες Δευτέρα κάτοικοι και στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι επιδρομές έγιναν νότια της πόλης Μαγιαντίν, κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού, περιοχή που έχει γίνει σημαντική βάση διάφορων σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως από το Ιράκ, αφότου εκδιώχθηκαν από εκεί οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Παραστρατιωτικοί που περιπολούσαν στους δρόμους τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ ακούγονταν σειρήνες ασθενοφόρων που κινούνταν προς περιοχή της ερήμου έξω από τη Μαγιαντίν έπειτα από αρκετές εκρήξεις, ανέφεραν δύο κάτοικοι.

«Πανικόβλητοι παραστρατιωτικοί καλούσαν πεζούς και αυτοκίνητα να φύγουν από το κέντρο της πόλης και τους δρόμους γύρω από αυτό», ανέφερε ο Άχμαντ ας Σάουι, κάτοικος της Μαγιαντίν, σε SMS που έστειλε σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Οι σιίτες παραστρατιωτικοί ελέγχουν την πόλη όπου ζουν μέλη σουνιτικών φυλών, καθώς η παρουσία τους μεγεθύνεται, όπως και στην υπόλοιπη Ντέιρ αζ Ζουρ, σύμφωνα με κατοίκους και στρατιωτικές πηγές.

Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν στις επιδρομές. Στο παρελθόν, η Δαμασκός έχει διαψεύσει πως χιλιάδες παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν είναι ανεπτυγμένοι σε όλη τη χώρα.

Αφότου ξέσπασε το 2011 η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ομάδων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία· έκανε πάντως γνωστό νωρίτερα φέτος ότι έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα το 2020. Το Ισραήλ διαμηνύει συχνά πως δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Συρία από το 2020 εγγράφεται στο πλαίσιο ακήρυκτου πολέμου ο οποίος διεξάγεται με την ανεπίσημη έγκριση των ΗΠΑ.

Τον τελευταίο χρόνο, τα πλήγματα ισραηλινών μαχητικών και UAVs γίνονται κυρίως στην Αλ Μπουκάμαλ, νοτιοανατολικά της Μαγιαντίν, από όπου διέρχεται οδός στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Συρία