Διεθνή

Εκτόξευση των Πρασίνων, συντριβή SPD στην Γερμανία


Στη δεύτερη θέση πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες εκτοξεύθηκαν οι Πράσινοι στην Γερμανία, ενώ τριγμούς στο «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ στην Γερμανία προκαλεί η εκλογική κατάρρευση των Σοσιαλδημοκρατών όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Βρέμης, όπου το SPD έχασε την εξουσία για πρώτη φορά από το 1946.

Σύμφωνα με τα exit polls για τις ευρωεκλογές στην Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) συγκεντρώνουν 28%, ενώ στη δεύτερη θέση εκτοξεύονται οι Πράσινοι, που διπλασίασαν το ποσοστό τους σε 22%, αφήνοντας τρίτο το SPD, με 15,5%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό AfD, με ποσοστό 10,5%.

Όπως αναφέρει το Reuters, μεγάλο πλήγμα για το SPD που θα μπορούσε να επιταχύνει τον τερματισμό της συνεργασίας τους με τους Χριστιανοδημοκράτες, είναι η ήττα τους στο κρατίδιο της Βρέμης, όπου έλαβαν μόλις 24,5%, από 32,8% το 2015. Η Βρέμη είναι το μικρότερο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο, αλλά η αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών να πάρουν την πρώτη θέση αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση και ψυχολογικό πλήγμα για το κόμμα. Το CDU της Μέρκελ πήρε την πρώτη θέση με 25,5%, σύμφωνα με τα exit polls.