Διεθνή

Ξένοι δοσίλογοι και πρώην ναζί παίρνουν συντάξεις από το γερμανικό κράτος !


Το γερμανικό κράτος εξακολουθεί να δίνει συντάξεις σε πρώην ναζί αξιωματούχους και σε δοσίλογους πρώην συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής, που ζουν στο Βέλγιο, στην Βρετανία και σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

Περίπου 30 άτομα στο Βέλγιο πληρώνονται βάσει ενός διατάγματος του Αδόλφου Χίτλερ, σύμφωνα με το οποίο η ιθαγένεια θα χορηγούνταν και σε άτομα διαφορετικής εθνικότητας, τα οποία θα εκδήλωναν πίστη στον Φύρερ και εντάχθηκαν στα Waffen SS

 Η αποκάλυψη προκάλεσε την αντίδραση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βελγικής Βουλής αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι η καταβολή σύνταξης για συμμετοχή σε εγκλήματα και για τη συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς  συνιστά απαράδεκτο γεγονός.

Η Επιτροπή ζήτησε να δημοσιευτεί η λίστα αυτών που παίρνουν τις συντάξεις και να διακοπεί η καταβολή τους. «Αυτή η σύνταξη δείχνει ότι οι Βέλγοι συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος θεωρούνται ως εργαζόμενοι ακόμη κι αν καταδικάστηκαν για συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και για ενεργό συμμετοχή σε εγκλήματα», αναφέρουν οι βουλευτές.

Η γερμανική πλευρά αρνείται να δημοσιοποιήσουν την λίστα των συνταξιούχων, επικαλούμενες νομικούς λόγους. Επιβεβαίωσε πάντως ότι 18 άτομα στο Βέλγιο λαμβάνουν συντάξεις πολέμου, αλλά δεν συσχετίζονται με τα Waffen SS.