MEDSin

Συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία στα βιο-ομοειδή ζητούν οι ρευματοπαθείς


 Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κ. Γιάννης Παπαδάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκστρατείας ενημέρωσης των ασθενών και των γιατρών για τα βιο-ομοειδή φάρμακα με αφορμή το 9ο ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ που έγινε στο ξενοδοχείο AJAX, στη Λεμεσό της Κύπρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 και συμπληρώθηκαν 90 ερωτηματολόγια, στα μέλη του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης με στόχο την καταγραφή του βαθμού ενημέρωσης γύρω από την σχέση βιολογικών-βιο-ομοειδών φαρμάκων, την ανησυχία των ασθενών, τον τρόπο συνταγογράφισης (καθώς κρίνεται απαραίτητη η συνταγογράφιση με την εμπορική ονομασία προκειμένου να ανιχνεύονται τυχόν παρενέργειες) και τις ανάγκες ενημέρωσης. 

Από την έρευνα καταγράφηκε η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης των ασθενών για τα βιο-ομοειδή ώστε, να είναι σε θέση να συναποφασίζουν με τον θεράποντα ιατρό. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα το 65% των συμμετεχόντων στην ερώτηση για τη σχέση βιολογικών παραγόντων και βιο-ομοειδών φαρμάκων απάντησε ότι είναι παρόμοια ενώ, το 29% δεν γνώριζε. Για τη σχέση των βιο-ομοειδών με τα γενόσημα το 48,4% απάντησε ότι δεν έχουν καμία σχέση, το 6,5% ότι είναι ίδια, το 16,1% ότι είναι παρόμοια και το 29% δεν γνώριζε.

Ανησυχία σχετικά με τη χρήση των βιο-ομοειδών ως προς την ασφάλεια τους εξέφρασε το 29,6% και για την αποτελεσματικότητα τους το 32,3%. Το 25,9% δεν προβληματίζεται καθόλου γι αυτά.

Αναφορικά με το οικονομικό κόστος, το 19,4% θεωρεί πως μπορεί η χαμηλότερη τιμή τους να εξοικονομήσει χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη στο σύνολό της, 9,6% δεν θεωρεί ότι η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, ενώ το 71% θεωρεί ότι το κόστος της θεραπείας δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής.

Στο θέμα της συνταγογράφησης κατά το 81% θεωρεί ότι με την δραστική ουσία, το 19% δεν γνωρίζουν και το 22% ότι έχει γίνει αλλαγή φαρμάκου από τον φαρμακοποιό χωρίς ενημέρωση ιατρού η ασθενούς κυρίως στα φαρμακεία Κρατικών Νοσοκομείων.

Στα συμπεράσματα της εκστρατείας καταγράφηκε ότι:

Τα βιο-ομοειδή αποτελούν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των ρευματολόγων για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, όμως θα πρέπει :

η συνταγογράφηση να γίνεται με το εμπορικό όνομα

ο ασθενής να είναι ενημερωμένος και να συμφωνεί

να δημιουργηθεί αρχείο καταγραφής παρενεργειών όπως και στα πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα

Το κόστος σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής της θεραπείας.

Οι ασθενείς πρότειναν να γίνουν εργαστήρια ασθενών ώστε να συζητηθούν τα κενά που υπάρχουν σε σχέση με την ενημέρωση γύρω από το βιο-ομοειδή,  να προταθούν δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να επιλέξουν θεραπεία σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό τους και να τονιστεί η αναγκαιότητα συνταγογράφισης τόσο των βιολογικών παραγόντων όσο και των βιο-ομοειδών με το εμπορικό όνομα (brand name).

Στις προτάσεις που έκαναν επίσης είναι:

Η τήρηση μητρώου καταγραφής παρενεργειών των βιο-ομοειδών όπως τηρείται και στα βιολογικά φάρμακα.

Η υπενθύμιση  στους ρευματολόγους για τη συνταγογράφιση με εμπορική ονομασία και η ενημέρωση των ασθενών ώστε να μπορούν να το ελέγχουν.

Η ενημέρωση του ασθενή από τον γιατρό του για θέματα επιλογής της θεραπείας με έμφαση στη συναπόφαση. 

Η αποστολή επιστολής στον ΕΟΦ, ώστε να στείλει επιστολή- υπενθύμιση στους γιατρούς να συνταγογραφούν τους βιολογικούς παράγοντες και τα βιο-ομοειδή με την εμπορική ονομασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις