Πολιτική

Συνωστισμός φοροφυγάδων στις εφορίες


«Ουρές» για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Δεν προλαβαίνουν οι λογιστές τις δηλώσεις! Ζητούν παράταση προθεσμίας

«Ουρές» ενδιαφερομένων για τα αδήλωτα εισοδήματα διαπιστώνουν οι λογιστές, και ζητούν νέα παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση, που λήγει αύριο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, την οποία δεν αποκλείουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ.

Στο υπουργείο Οικονομικών άκουσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα αιτήματα, τα οποία φανερώνουν έντονο ενδιαφέρον αρκετών φορολογουμένων προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να «νομιμοποιήσουν» τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, τις οποίες δεν εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι "καίγονται" να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους, γιατί τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπρόργιανς, σε CDs και USB, ή στους νέους καταλόγους που παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το τελικό ποσό που θα αποκαλυφθεί να υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας και τους πιο αισιόδοξους στόχους, ενώ οι φόροι θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Το νέο αίτημα υπέβαλε στην υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος επανήλθε και ζητεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έως και 31/03/2018, ενώ αρχικά είχε ζητήσει παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών με ανοικτή επιστολή που απέστειλε στα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης ζητά να παραταθεί η προθεσμία όχι μόνο κατά έναν μήνα αλλά για πέντε, δηλαδή ως καταληκτική ημερομηνία να ορισθεί η 31η Μαρτίου 2018.

Οι φοροτεχνικοί τονίζουν ότι η ρύθμιση εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των φορολογούμενων που θέλουν να κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις καθώς και ότι επί της ουσίας η τελευταία παράταση δεν διευκόλυνε την κατάσταση. Σημειώνουν ότι οι πραγματικές εργάσιμες ημέρες του Οκτωβρίου, λόγω καθυστέρησης της αποστολής της διάταξης για την παράταση στις εφορίες, ήταν λιγότερες από 15. 

Στο ΥΠΟΙΚ αντιμετωπίζουν θατικά τα αιτήματα, καθώς στην κατοχή των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν περιέλθει στα τέλη Σεπτεμβρίου και νέες λίστες καταθετών από ξένες και ελληνικές τράπεζες, πέραν των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Cds.

Το γεγονός αυτό, αύξησε το ενδιαφέρον καταθετών, οι οποίοι έχουν εισοδήματα μη δηλωθέντα στην εφορία και φοβούνται ότι μπορεί να περιλαμβάνονται στους συγκεκριμένους καταλόγους.

Επίσης, η συλλογή στοιχείων για την υποβολή του αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση είναι χρονοβόρα, καθώς πρέπει να αναζητηθούν φορολογικές δηλώσεις και έγγραφα προηγουμένων οικονομικών ετών που φτάνουν πίσω μέχρι και 16 χρόνια!

Ρεκόρ!

Μέχρι τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν φανερωθεί εισοδήματα ύψους 5 δισ. ευρώ, με τους επιτελείς της ΑΑΔΕ και του ΥΠΟΙΚ να μιλούν για "φορολογικό θαύμα".https://www.sofokleousin.gr/archives/356902.html

Τα νέα αιτήματα για παράταση, υποβάλλονται λόγω της αυξημένης προσέλευσης φορολογουμένων, μετά την οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών ετών που παραγράφονται, κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι ήταν λίγος, σχετικά, ο χρόνος για την υποβολή δήλωσης οικειοθελούς αποκάλυψης.

Συγκεκριμένα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, η εφορία, ανάλογα με την υπόθεση, μπορεί να πάει πίσω στο χρόνο ως εξής:

• Για τις χρήσεις έως και το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Δηλαδή, όποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ελέγχεται ακόμη και για 15 χρόνια πίσω.

• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Μεταξύ των στοιχείων που θεωρούνται συμπληρωματικά είναι και οι λίστες (με cds, USB κ.λπ.) που έφτασαν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, όπως οι περίφημες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ.

• Για τις υποθέσεις από το 2008 και μετά, η απόφαση προβλέπει πως θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή. Μάλιστα για αυτές ισχύει 20ετής παραγραφή.

• Για τις χρήσεις από το 2011 και μετά όλες οι υποθέσεις ελέγχονται κανονικά, καθώς εμπίπτουν στην πενταετία από το χρόνο παραγραφής, που πλέον ισχύει ως γενικός κανόνας. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ο έλεγχος θα εστιαστεί σε εκείνες του 2011 που κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 και κατόπιν σε εκείνες του 2012 κ.ο.κ.

Τι ισχύει για τις λίστες

Όπως έχει γράψει το Σin, σε ότι αφορά στις περίφημε λίστες καταθετών λίστες, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Στη «λίστα Λανγκάρντ» περιλαμβάνονται στοιχεία για 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα με Ελληνική υπηκοότητα ή δηλωθείσα διεύθυνση στην Ελλάδα που εμφανίζονται να κατέχουν επενδυτικές μερίδες (τραπεζικούς λογαριασμούς η/ και λοιπά επενδυτικά προϊόντα) στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Από τον έλεγχο εξαιρούνται μόνο όσοι έκαναν πράξεις στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2005, ενώ οι περισσότεροι, που μετέφεραν χρήματα από την 1-1-2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2007 δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο.

2. Στη «λίστα Μπόργιανς» περιλαμβάνονται στοιχεία για 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων με καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008. Οι ευρισκόμενοι σε αυτή τη λίστα αυτή δεν αποφεύγουν τον έλεγχο, αφού όλες οι πράξεις έγιναν από το 2006 και μετά, σε χρόνο δηλαδή που δεν ισχύει η παραγραφή.

3. Στα 65 CDs που παρέλαβε το ΥΠΟΙΚ το 2013, περιλαμβάνονται στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών 1.300.000 Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες του εσωτερικού, κατά την περίοδο από 1-1-2000 έως 8-6-2012. Οι κινήσεις αφορούν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, τουλάχιστον σε ένα έτος της συγκεκριμένης περιόδου. Όμως, τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με νομολογία που έχει ήδη διαμορφωθεί με αποφάσεις του Β’ Τμήματος του ΣτΕ και διοικητικών δικαστηρίων, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «συμπληρωματικά» διότι προέρχονται από ελληνικές τράπεζες και θα μπορούσαν να είχαν αναζητηθεί και συλλεχθεί από τις ελληνικές φορολογικές αρχές πριν την παρέλευση της πενταετούς περιόδου παραγραφής.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις