Πολιτική

Σύνορα ερμητικά κλειστά στην Ευρώπη


Κλείνουν τα σύνορά τους οι χώρες της Βαλτικής - Λουκέτο στον βαλκανικό διάδρομο

Ένας απέραντος φράχτης έχει υψωθεί στην Ευρώπη. Λίγες ώρες μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και πριν καλά καλά οι πρωθυπουργοί φτάσουν στις χώρες τους, η Ευρώπη ύψωσε έναν απέραντο φράχτη, κάνοντας στάχτη όποιες προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης. Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία στήνουν φράχτες, η Αυστρία παραμένει αμετακίνητη και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βάζουν λουκέτο στον διάδρομο, πιθανώς έως τις 17-18 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.

Οι χώρες της Βαλτικής, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να υψώσουν προληπτικά φράχτες στα σύνορα με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι η περιοχή τους θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εντείνουν τους ελέγχους και εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα φοβούμενες τη μεταφορά της κρίσης στα εδάφη τους από τη στιγμή που στενεύει ο βαλκανικός διάδρομος. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Κλειστά σύνορα και λασπότοπος η Ειδομένη

Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, όπου περίπου 14.000 πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Παρόλα αυτά εξακολουθούν μεμονωμένα άτομα να καταφθάνουν στην Ειδομένη, με την Κλέλια Κλουντζού να καταγράφει περίπου 40-50 αφίξεις ενηλίκων το πρωί. Την ίδια ώρα, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Τα σύνορα με την πΓΔΜ παραμένουν ερμητικά κλειστά για τρίτη ημέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ποπόσκι να αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας και να απαιτεί από τη Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της πΓΔΜ, κανένας μετανάστης δεν πέρασε από την Ελλάδα την Τρίτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δεν άντεξαν να παραμείνουν στα σύνορα και έφυγαν με λεωφορεία για τα Διαβατά ή την Αθήνα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 150 άτομα.
 
 

Γιαννόπουλος: Επιδημιολογικά ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ειδομένη

 
Επιδημιολογικά ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσος Γιαννόπουλος, ωστόσο έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι εφόσον οι πρόσφυγες δεν στεγαστούν τις επόμενες μέρες μακριά από τον υπαίθριο καταυλισμό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
 
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας στο Mega Τόνισε πως πως η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη από πλευράς καιρικών συνθηκών αλλά και από πλευράς διαβίωσης των συνανθρώπων μας, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί με δυο μονάδες στην Ειδομένη και με κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών.
 
Πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν πολλά παιδιά και ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό τους, ωστόσο η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη».
 
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το κλιμάκιο των γιατρών θα μείνει στην περιοχή και θα ενισχυθεί. "Καλύπτουμε με επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα τις μονάδες μας, επιχειρούμε επιδημιολογικά στην περιοχή", είπε.
 
Στάθηκε ωστόσο στη σημασία της μεταφοράς των προσφύγων σε στεγασμένες μονάδες καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα σε αντίθετη περίπτωση, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιδημική όξυνση και πως το ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει υγειονομικά όλα τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις