Στα ζητήματα μετανάστευσης και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων αναμένεται να εστιάσουν οι 27 ηγέτες κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής στην Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο βασικός στόχος της συνάντησης δεν είναι να συζητηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά να τεθεί επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ των 27 -πλέον- μελών. «Το ζητούμενο είναι να επιστρέψει η σταθερότητα και η ελπίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Όχι μόνο μεταξύ των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ΕΕ» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία να δείξουν οι ηγέτες ότι «έλαβαν το μήνυμα» για όσα «φοβούνται» οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, η προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων καθώς και η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη βούληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να αποτιμήσει με «ειλικρίνεια» τα «λάθη» και τα «ελλείμματα» και να μην διαλέξει τον εύκολο δρόμο της «αισιοδοξίας», παρ' όλο που σε κάποια ζητήματα υφίστανται ακόμα αντιπαραθέσεις μεταξύ των 27.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος ανέφερε πως πρωτίστως οι 27 θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να μη επαναληφθεί ποτέ το «χάος» του 2015 στα σύνορα της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά όμως το έλλειμμα «αλληλεγγύης», όπως είπε, δεν υπάρχει προσδοκία να αμβλυνθούν εντελώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε αυτή τη σύνοδο αλλά η «ελπίδα» ότι θα βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε πως η συνάντηση των 27 στη Μπρατισλάβα ανοίγει μια σειρά άτυπων Συνόδων, τη λεγόμενη «διαδικασία της Μπρατισλάβα», μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες Σύνοδοι Κορυφής για το Brexit, με πιο πιθανή συνέχεια στη Βαλέτα της Μάλτας, τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Τέλος, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης απασχολεί πολλά κράτη-μέλη και ως εκ τούτου θα τεθεί στη Μπρατισλάβα έτσι ώστε οι 27 να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για το πως θα μπορούσαν να εκλείψουν τα περιστατικά «καταχρήσεων».
Σε ό,τι αφορά, δε, τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την κοινή άμυνα και την τόνωση των επενδύσεων, ο ίδιος ανέφερε πως δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά να επισημανθεί η «ετοιμότητα» των 27 να βάλουν τα συγκεκριμένα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.