Αγορές

Συνεχίζεται το ράλι των ομολόγων- Νέα ιστορικά ρεκόρ


Ενώ τα θέματα μεταμνημονιακής εποπτείας βγαίνουν από την ατζέντα του σημερινού Eurogroup και οι δανειστές  προτιμούν την «ανακωχή» ενόψει εκλογών, η Ελλάδα φαίνεται ότι κερδίζει ολοκληρωτικά τη μάχη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Νέα ιστορικά ρεκόρ σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βγουν στη διεθνή χρηματαγορά προς άντληση φθηνού χρήματος με ομολογιακές εκδόσεις, ενώ στο χρηματιστήριο συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων.

Ποντάροντας  στις υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις και στις μετεκλογικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας  οι διεθνείς επενδυτές  αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας τις τιμές σε ανοδική τροχιά και τις αποδόσεις στο ναδίρ.

Το ράλι που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου συνεχίζεται χωρίς διακοπή, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες στις αγορές ευρωομολόγων, λόγω της επαπειλούμενης νέας αντιπαράθεσης Ιταλίας-ΕΕ.

Βοηθούντος και το γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στις αγορές  χρεογράφων της Ευρωζώνης,  τα ελληνικά ομόλογα ενισχύονται περαιτέρω και οι αποδόσεις τους σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ.

• Του 10ετούς έπεσε στο 2,722%, υποχωρώντας κατά 4,3 μονάδες βάσης από χθες

• Του πενταετούς υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 1,552%,

Επισημαίνεται ότι η απόδοση του 5ετούς ελληνικού χρεογράφου είναι πλέον χαμηλότερη κατά 4μ.β. από εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού, που κινείται στο 1,59% με 1,60%.

Οσον αφορά του 10ετές, το spread με το ιταλικό έχει πλέον συρρικνωθεί σε μόλις 30 μονάδες βάσης (0,30%).

Διαβάστε επίσης