Αγορές

Συνεχίζεται το πρέσινγκ στο χρηματιστήριο, μικρές απώλειες


Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ΧΑ, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να βρίσκουν στηρίξεις και επίπεδα ισορροπίας, μετά τη χθεσινή καταβύθιση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για “ξέπλυμα” τρισεκατομμυρίων μαύρου χρήματος από διεθνείς τράπεζες.

Στο επίκεντρο της προσοχής και καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο πραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες ενός νέου lockdown - καταστροφικού για την οικονομία.

Ανάλογες ανησυχίες  επικρατούν και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς σε πολλές χώρες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των κρουσμάτων.
 Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να σημειώνει άνοδο 1%,  ενώ χθες έχασε 4,4%. Μικρά κέρδη της τάξεως του 0,2%-0,3% σε Λονδίνο-Παρίσι.

Στο ΧΑ το κλίμα επιβαρύνεται από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ, που δείχνουν δραματική συρρίκνωση των εισπράξεων από τον τουρισμό και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
Σημαντική παράμετρος είναι και τα ελληνοτουρκικά, όπου παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης όλα παραμένουν ανοιχτά και δεν αποκλείεται νέα υποτροπή.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, αλλά η ανοδική κίνηση  κράτησε μίλις 15 λεπτά. Στη συνέχεια οι δήκτες “κατηφόρισαν” γρήγορα, έχασαν  τα κέρδη και βρέθηκαν στο κόκκινο – όπου παραμένουν.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά +0,88% και τώρα έχει γυρίσει στο -0,35%, στις 628 μονάδες. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας στις 1.498,8 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε αρχικά +1,95%, γύρισε στο -0,97% και τώρα  βρίσκεται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Με θετικό πρόσημο  Attica Bank +1%., Ελλάδος +0,8%, Alpha και Εθνική +0,4% Στο κόκκινο Εurobank -0,4%, Πειραιώς -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Coca-Cola και Jumbo  με +0,8%. Μυτιληναίος και Lamda +0,3%,, ΕΥΔΑΠ +0,2%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,6%, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Φουρλής -1,4%, Motor Oil, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ -1,2%, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο -0,8%.

Στα mid caps Πλαίσιο +1,5%, Κρι-Κρι +0,7%, Profile και  ΟΛΘ +0,5%.  Στο κόκκινο τα Πλαστικά Θράκης (-2,8%), που σημείωσαν χθες εντυπωσιακό άλμα +12%, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.  Αβαξ -2,7%, Cenergy -1%

Διαβάστε επίσης