Διεθνή

Ιράκ: Άλλοι τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις


Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις διαδηλωτές και τραυμάτισαν 35 άλλους σήμερα στη Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό μέσω της αστυνομίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνέχισαν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες εξακολουθούν να είναι έντονες.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε επιτόπου όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο και ένας άλλος υπέκυψε στο νοσοκομείο από τραύματα που του προκάλεσε βομβίδα κρότου λάμψης που έριξαν αστυνομικοί, γνωστοποίησαν οι πηγές στο Ρόιτερ.

Σύμφωνα ωστόσο με υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, και οι τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν σήμερα χτυπήθηκαν θανάσιμα από κάνιστρα δακρυγόνων, τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας εκτοξεύουν χωρίς να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας.

Σύμφωνα επίσης με τον ΟΗΕ, τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών είναι στρατιωτικού τύπου και δέκα φορές πιο βαριά απ' αυτά που χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές άλλων χωρών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών, σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ και δακρυγόνων για να διαλύσουν την συγκέντρωση εκατοντάδων αντικαθεστωτικών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εξαιτίας προβλημάτων  που τους προκάλεσε η διαρροή των ουσιών που περιοείχαν τα δακρυγόνα ή τραύματα από σφαίρες, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Άτομα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατήγγειλαν  πως οι δυνάμεις ασφαλείας αύξησαν σήμερα τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Οκτωβρίου από τα δακρυγόνα και τις σφαίρες των αστυνομικών.

Οι κινητοποίησεις έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση  στην αραβική χώρα  από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2005.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Ιράκ