Επιχειρήσεις

Συνεχίζεται το “αντάρτικο” στην Ελλάκτωρ – Στα δικαστήρια οι εφοπλιστές


Τον δρόμο των δικαστηρίων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παίρνει η αντιπαράθεση των δύο ομάδων μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, που “σφάζονται” για τον έλεγχο του ομίλου.

Ο πόλεμος κλιμακώνεται μετά τον αποκλεισμό από τη Γενική Συνέλευση των ψήφων που κατέχει η Aeolus Investors και εκχωρήθηκαν στην Greenhill Invest των εφοπλιστών Καϋμενάκη -Μπάκου.

Οι εφοπλιστές-μεγαλομέτοχοι υποστηρίζουν ότι αν δεν είχαν αποκλεισθεί παρανόμως αυτές οι ψήφοι, η Γενική Συνέλευση δεν θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις για θέματα όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία – όπως για μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Προσφεύγουν λοιπόν στη δικαιοσύνη και παράλληλα ζητούν παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Επισημαίνεται ότι οι δύο εφοπλιστές εμφανίζονται τώρα ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Ελλάκτωρ με ποσοστό περίπου 25,6%, κατανεμημένο σε εταιρείες χόλντινγκ.

Κι ενώ οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ετοιμάζονται για νομικές μάχες, οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν συνεχώς.
Νέος ισχυρός παίκτης στη σκακιέρα της Ελλάκτωρ είναι  το ολλανδικό fund AtlasInvest, το οποίο έχει πραγματοποιήσει δύο εξαγορές πακέτων μετοχών, αυξάνει σταδιακά τη συμμετοχή του και φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 5,8%.
Στην εν εξελίξει αναμέτρηση μεγαλομετόχων φαίνεται ότι θα συμπαραταχθεί με την πλευρά Reggeborgh- Μπόμπολα που ελέγχει τώρα την εταιρεία και έχει επιβάλει διοίκηση της επιλογής της.

Τι λέει η πλευρά των εφοπλιστών

Οσον αφορά τη νομική μάχη που αρχίζει και τα όσα συνέβησαν στην επίμαχη ΓΣ της Ελλάκτωρ, η εταιρεία Greenihill Investments των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου αναφέρει σε ανακοίνωση της:

«Μετά τα όσα πρωτοφανή διαδραματίστηκαν στην Γενική Συνέλευση μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 22.6.2021, η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη. Επειδή όμως συνεχίζεται η προσπάθεια παραπληροφόρησης και στρέβλωσης των πραγματικών περιστατικών, δίνουμε στη δημοσιότητα τo έγγραφο που είχε στείλει (14/6/2021) η Aeolus Investors, που παραχωρεί τα δικαιώματα ψήφου στην GREENHILL INVESTMENTS. Επίσης τα δύο σαφέστατα μηνύματα που εστάλησαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης μετά από απαίτηση του προεδρείου της Συνέλευσης, τα οποία αγνοήθηκαν. Όποιοι γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα.

Είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό ότι στις δηλώσεις κύκλων της διοίκησης της εταιρείας, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα:

Παραδέχονται ότι οι μετοχές μάς ανήκουν, και ότι η Aeolus / Farallon δέχεται ότι έχουμε εξουσία να ασκήσουμε τα δικαιώματα εξ αυτών. Ωστόσο, μας απέκλεισαν με παρέμβαση του προεδρείου.

Παραδέχονται ακόμα ότι δύο από τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης (η παροχή εξουσίας να αποφασίζει για 5 χρόνια νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χωρίς έγκριση της Γ.Σ. των μετόχων, αλλά και πρόγραμμα διανομής stock option) που απαιτούσαν αυξημένη πλειοψηφία (των 2/3), δεν θα εγκρίνονταν αν δεν εμποδίζονταν τα δικαιώματα ψήφου του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρίας!

Πέραν όμως από την Δικαιοσύνη, είναι εύλογο να αναμένεται η επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει αρμοδιότητα και ευθύνες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πιστή τήρηση των κανόνων σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε στους αλαζόνες που διοικούν την εταιρεία, την φράση ενός απλού πολίτη που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Βασιλιά Φρειδερίκου στην Πρωσία του 18ου αιώνα: «Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης