Αγορές

Συνεχίζεται η καταιγίδα στο ΧΑ- Χάθηκαν 5 δισ. μετά τις εκλογές


Πιέσεις και στα ομόλογα, ανεβαίνουν οι αποδόσεις

Παιχνίδι ήταν και τέλειωσε: Αφού προεξόφλησαν την εκλογική νίκη της ΝΔ  με ένα εντυπωσιακό ράλι, οι αγορές  μετοχών και ομολόγων επιστρέφουν στην πεζή πραγματικότητα  της ελληνικής οικονομίας και των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, προσπαθώντας να επιτύχει υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα να επιταχύνει την ανάπτυξη.

Πριν ακόμη οι νέοι «τσάροι» της οικονομίας και των επενδύσεων δώσουν τα πρώτα δείγματα γραφής, διαψεύδονται παταγωδώς οι προσδοκίες ότι η ανάδειξη κυβέρνησης «φιλικότερης προς την επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα» - όπως την χαρακτήριζαν οι ξένοι αναλυτές - θα έφερνε «κοσμογονία» στις αγορές, δίνοντας συνέχεια στο ράλι μετοχών και ομολόγων.
 Μέχρι στιγμής,  το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει:

  • Στις πέντε μετεκλογικές συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής), στο χρηματιστήριο χάθηκαν περίπου 5 δισ. ευρώ, καθώς τραπεζικές μετοχές και εμποροβιομηχανικά blue chips  σημείωσαν μεγάλη πτώση
  • Οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν  και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αντιστοίχως, απομακρυνόμενες από τα ιστορικά χαμηλά όπου είχαν βρεθεί  προ των εκλογών.

Η καταιγίδα συνεχίζεται σήμερα στο χρηματιστήριο, ενώ ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Στο 2,31% κινείται τώρα η απόδοση του 10ετούς, 5 μονάδες βάσης υψηλότερα από χθες και περίπου 30 μονάδες από το προεκλογικό ιστορικό χαμηλό.

 Οι προοπτικές

Η γνωστοποιηθείσα πρόθεση της κυβέρνησης  να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων, σε τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου και σε κινήσεις  προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, δεν φαίνεται να «πιάνει τόπ.

Οι αγορές αντιμετωπίζουν τώρα με σκεπτικισμό τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπό την νέα κυβέρνηση, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η προσπάθεια επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων.

Τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «έπαιξαν» στην προοπτική επικράτησης της ΝΔ, προτιμούν να κατοχυρώσουν τώρα τα βραχυχρόνια κέρδη τους, παρά να επωμισθούν το ρίσκο νέων τοποθετήσεων ή να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Η στρατηγική τους είναι στη λογική του «αγόραζε στην προσδοκία, πούλα στο γεγονός».

Μετοχές και δείκτες

«Κατακόκκινο» σήμερα το ταμπλό του ΧΑ,  όπου 22 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν απώλειες. Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε νωρίτερα στο -4,88% και αυτή την ώρα κινείται στο -3,60%.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,30%, στις 852 μονάδες. Νωρίτερα πήγε -1,70%.  Αναλυτές εκτιμούν ότι στα επίπεδα αυτά μπορεί να βρεί πρόσκαιρα ισχυρή στήριξη.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,45%  στις 2.116 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό Τρ. Πειραιώς και Attica Bank  χάνουν 6,8%, Εθνική -5%, Eurobank -4,2%, Alpha -3,7%,  Τρ. Ελλάδος -1,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο Σαράντης +1,3%,  ΟΤΕ και Τιτάν +0,4%, ΟΠΑΠ +0,2%. Στον αντίποδα  ΔΕΗ -5,1%, Βιοχάλκο -3,5%,  ΑΔΜΗΕ -3,3%, Coca-Cola, Cenergy  και Μυτιληναίος -1,3%.