Αγορές

Συνεχίζεται η άνοδος των αγορών στην Ευρώπη


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η προσοχή των επενδυτών είναι στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική της.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς dίχως διαφοροποίηση σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, κρατά το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει ότι υποστηρίζοντας τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής περιμένει πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο τρέχον ή σε χαμηλότερο επίπεδο έως ότου δει τον πληθωρισμό να φτάνει στον παραπάνω στόχο. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ αποδέχεται την πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί ακόμη και μέτρια πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα. Στην ανακοίνωσή υπογραμμίζεται ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ μπροστά από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και διατηρήσιμα για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης, και κρίνει ότι η πραγματοποιηθήσα πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι επαρκώς ενισχυμένη για να συνάδει με την σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα» και προσθέτει πως «μπορεί επίσης να υιοθετήσει μια μεταβατική περίοδο στην οποία ο πληθωρισμός είναι μέτρια πάνω από το στόχο». Παράλληλά, τονίζεται ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ταχύτερο ρυθμό από τους πρώτους μήνες του 2021. To Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει. 

"Η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει χαμηλότερα του στόχου", δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι το αναθεωρημένο guidance της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει τη δέσμευση για διατήρηση διευκολυντικής στάσης, ενώ σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αυξημένη αβεβαιότητα. Η ίδια είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να είναι προσωρινή, ενώ μεσοπρόθεσμα η προοπτική του είναι υποτονική. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, αν και αναμένεται χαμηλότερα του στόχου». Εως τις αρχές του 2022, η επίπτωση των προσωρινών παραγόντων πρέπει να υποχωρήσει, δήλωσε. Μετά την απόφαση αναθεώρησης του στόχου πληθωρισμού από «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», στο συμμετρικό 2% πριν από λίγες ημέρες, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η υπέρβαση του στόχου θα είναι συμπτωματική και όχι εσκεμμένη. Η οικονομία είναι σε πορεία για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η μεταποίηση αναμένεται ισχυρή, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας υποστηρίζει τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη των υπηρεσιών. Επσήμεν ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τους όρους χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να μετατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη σε «διαρκή επέκταση και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθωρισμό». Kανείς δεν θέλει πρόωρη σύσφιξη, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) ούτε και το TLTRO, ενώ υπήρξαν λίγες διαφωνίες όσον αφορά το νέο guidance.

Νωρίτερα, κέρδη κατεγράφησαν στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ξεπερνούν τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 456.56 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.57%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,057.57 μονάδες, με κέρδη 0.77%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,969 μονάδες, χάνοντας 0.42%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,513.85 μονάδες, με άλμα 0.59%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,481.59 μονάδες, ενισχύθηκε 0.27%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,807.5 μονάδες, με άνοδο 0.53%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,619 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.61%.