Αγορές

Συνεχίζεται η άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το lockdown της πανδημίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες με στρατιωτική παρέμβαση, ενώ το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκε σε θέατρο λεηλασιών τη νύχτα της Δευτέρας, γεγονός που ώθησε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες, σήμερα.

Η Eυρωπαϊκή Ένωση έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά η συμβολή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα, στην ΕΕ αντιστοιχούσε το 18,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019, πίσω από τις ΗΠΑ που ήταν η μεγαλύτερη οικονομία με το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ την πλησίασε πολύ η Κίνα (με 15,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Το 2008, η συμμετοχή της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανερχόταν στο 25,6% και της Κίνας στο 7,2%. Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιστοιχούσε στο 73% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της το 2018, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο μετά από αυτό των ΗΠΑ και της Βρετανίας (και οι δύο 80%) και της Βραζιλίας (73%).

Αξίζει να σημειωθεί πως το εποπτικό της συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το κρατικό σχέδιο για τη διάσωσή της Lufthansa με 9 δισεκ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική, μετά το Brexit, σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση επαναλαμβάνονται χωρίς μεγάλες προσδοκίες παρά την πίεση του χρόνου και τον κίνδυνο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία.Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «σοβαρή», ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε μέσω της εφημερίδας Le Monde τους Βρετανούς να επιδείξουν περισσότερο ρεαλισμό προσάπτοντάς τους ότι επιδίωξή τους είναι να κρατήσουν τα θετικότερα σημεία των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο παρελθόν, χωρίς τα βάρη που αντιστοιχούν. Χθες, η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι επιδιώκουν να εισαγάγουν στην διαπραγμάτευση «άνισες προτάσεις που θα δέσμευαν το Ηνωμένο Βασίλειο στους ευρωπαϊκούς κανόνες και ρυθμίσεις» και κατήγγειλε απαιτήσεις «πρωτοφανείς στις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου».

Στη Γερμανία, πεσμένη παραμένει η διάθεση των καταναλωτών στην αγορά, σχεδόν έναν μήνα μετά την άρση των πρώτων μέτρων περιορισμού για την πανδημία του κορονοϊού, ενώ περισσότεροι από 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς εργασίας περιορισμένης διάρκειας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 359.66 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1.54%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,156.45 μονάδες, με κέρδη 3.48%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6,221.45 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.89%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,016.18 μονάδες, με άλμα 3.71%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,858.97 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 2.02%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 18,974.5 μονάδες, με άνοδο 2.43%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,406 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.56%.