Αγορές

Συνεχίζει τη «βουτιά» το χρηματιστήριο


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς,  που βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης μετά τις εκλογές. Οι ελπίδες για μετεκλογικό ράλι διαψεύδονται, το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει.

Τα 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης που εξανεμίσθηκαν την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, προστίθενται σήμερα νέες σημαντικές απώλειες,, καθώς τα περισσότερα blue chips  κινούνται πτωτικά και το ταμπλό «κοκκινίζει».

Η αγορά αναμένει τώρα τις κινήσεις της κυβέρνησης στα μέτωπα της φορολογίας, των επενδύσεων και των τραπεζών, όπου μείζον πρόβλημα παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι επικείμενες συζητήσεις με τους δανειστές για ζητήματα  που συναρτώνται με τους δημοσιονομικούς στόχους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα θέματα αυτά γίνονται καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και στην αγορά ομολόγων, όπου υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, μετά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν μετεκλογικά και την ανάκαμψη των αποδόσεων.

 Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο, μετά το πρώτο 15λεπτο οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς χωρίς αντίδραση. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,25% στις 847 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα επίπεδα αυτά μπορεί να βρεί πρόσκαιρα ισχυρή στήριξη.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,35% στις 2.101,5 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό Τρ. Πειραιώς -2,8%, Attica Bank -2,4%, Alpha -1%, Eurobank -0,6%, Εθνικ’η -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον δύο μετοχές: Lamda  και ΑΔΜΗΕ +0,5%.  
Στον αντίποδα Τιτάν -3,5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%, Σαράντης και ΟΛΠ -2,6%,  Jumbo -1,4%, και Φουρλής -2,3%,  Coca-Cola -1,9%.

Διαβάστε επίσης