Άμυνα & Διπλωματία

Συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις ο Ερντογάν


Μετά τη χθεσινή απάντηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις και την ανταπάντηση του πρωθυπουργού ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πτοείται, καθώς η Άγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις με την έκδοση NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά νοτίως της Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 4 Μαΐου, και έχει αρχίσει γεώτρηση, ξεπερνώντας, μάλιστα, τα 3.000 μέτρα θα παραμείνει μέχρι και το τέλος Ιουλίου στην περιοχή, ενώ αναμένεται να πλεύσει και το έτερο γεωτρύπανο το Yavuz στην Καρπασία.

Παράλληλα παραμένει η σεναριολογία για έρευνες και γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ στη Μεγίστη (Καστελόριζο), γεγονός που δεν είναι απίθανο, διότι η Άγκυρα έχει ... στρώσει το χαλί εδώ και καιρό, λέγοντας ότι το νησί δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι δεν έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και πιο πρόσφατα με τη "γαλάζια πατρίδα" που ανακάλυψαν την "κλεμμένη ΑΟΖ της Λιβύης από την Ελλάδα" στήνει σκηνικό όχι μόνο για να περικόψει τη γειτνίαση των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά αφενός να σύρει την Ελλάδα και την Κύπρο σε διάλογο επί των ανυπόστατων τουρκικών διεκδικήσεων. Μάλιστα έχει εκδώσει και συνεχίζει χάρτες με τις διεκδικήσεις τις οποίες βαπτίζει "διεθνές δίκαιο".

Ωστόσο είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, διότι αφενός η Κύπρος δεν έχει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, και υπάρχει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο ωμή, ενώ έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιμετωπίσει πιθανές προκλήσεις και το ξέρει καλά η Τουρκία, η οποία όμως συνεχίζει τις προκλήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί κάτι ακόμη: η step-by-step τουρκική πρόκληση δηλώνει σχέδιο, καθώς η Άγκυρα εδώ και χρόνια ανακοινώνει εισπράττει αντιδράσεις και στη συνέχεια προχωράει στην ενέργεια ή αναμένει την επόμενη ευκαιρία. Έτσι και τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ εδώ και καιρό συμμετέχουν στις υβριδικές ενέργειες της Άγκυρας.

Στα χθεσινά, θυμήθηκαν τις δηλώσεις Τσίπρα για τις γεωτρήσεις (που τις έχει κάνει άλλες 2-3 φορές) και σχολίασαν την κατάσταση για το πόση κακεντρέχεια και εμπάθεια έδειξαν τα ελληνικά Μέσα, καλύπτοντας τη νίκη του Ιμάμογλου και έφτασαν να απειλήσουν με επίθεση την Ελλάδα και την Κύπρο, σε περίπτωση που παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο «Πορθητής». Απείλησαν, μάλιστα, την Κυπριακή Δημοκρατία με νέα εισβολή, λέγοντας πως «έχει ξεπεράσει τα όρια και πάλι».

Η Τουρκία φαίνεται στριμωγμένη τόσο από τις ΗΠΑ στη διελκυστίνδα S-400/F-35 με τις ΗΠΑ, και στη τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και βρίσκεται στα πρόθυρα του ΔΝΤ, εντούτοις είναι μεγάλη χώρα και θα διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει στην ίδια επιθετική γραμμή, αγνοώντας και τη διεθνή κοινότητα. Προχώρησε, μάλιστα, σε μία ασυνήθιστη κίνηση. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς της γείτονος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για τα ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400 και των αμερικανικών αεροσκαφών F-35. 

Διαβάστε επίσης