Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο, "σιγουρεύοντας" τις 1.000 μονάδες


Σε ανοδική τροχιά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων, που μπορεί να καταστεί τώρα βάσης στήριξης και αφετηρία μιάς μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης μακράς πνοής.

 Η όξυνση του πολιτικού κλίματος με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών και το αυξανόμενο εκλογικό ρίσκο, δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά, που εστιάζει τώρα στα θέματα της οικονομίας, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων. Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 συνεχίσουν να δίνουν "καύσιμα" στο ΧΑ, που προσβλέπει τώρα  στις αναμενόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με ορίζοντα την κατάκτηση επενδυτική βαθμίδας.

Θετική ένδειξη για τη  δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές της  μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Προσδοκίες δημιουργούν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Αίσθηση προκάλεσαν σήμερα οι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος στη χρήση 2022 σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη του (+187%!) και διανέμει μέρισμα 1,20 ευρώ - απόδοση 5,2% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις του ΔΣ της Attica Bank, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικές για το ιδιοκτησιακό μέλλον και τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι το ΧΑ αυτονομείται σε σημαντικό βαθμό από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών. Σήμερα οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη- Λονδίνο σημειώνουν οριακές μεταβολές της τάξεως του +0,15%. Ανακάμπτει η τιμή του φυσικού αερίου, κερδίζοντας 5,2% στα 59,6 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων και η συναλλακτική κίονηση ήταν αυξημένη την πρώτη ώρα συναλλαγών. Σε δύο ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 23,2 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,36% στις 997,47 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 1.006,5 σημειώνοντας άνοδο 1,27%. Κατά 1,37% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.431 μονάδες. Ανοδο 1,10% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,98% και τώρα κερδίζει 1,70%. στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,20%. Προηγείται η Εθνική με +2,6%. Ακολουθούν Alpha +1,8%, Eurobank +1,4%, Πειραιώς +1%. Η μετοχή της Attica Bank που πραγματοποίησε εντυπωσιακή κούρσα  το προηγούμενο 10ήμερο, κερδίζοντας σωρευτικά πάνω από 110%, υποχωρεί σήμερα κατά 2%. Στο κόκκινο και η Τρ. Ελλάδος (-0,9%)  +6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η Ελλάκτωρ με +7,2%. Επονται Lamda +3,9%, ΔΕΗ +2,7%, Jumbo +2,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2%, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης +1,7%, ΕΛΠΕ και Aegean +1,5%.

Στο κόκκινο μόνον οι Τιτάν και Autohellas (-0,3%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα