Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ -Σε πρώτο πλάνο τράπεζες και Motor Oil


Μετά την "πλημμυρίδα" συναλλαγών που έφερε χθες στο ΧΑ η αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI), οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων συνεχίζονται και η αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας τη δυναμική της. Με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο τζίρο οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα στα υψηλά ημέρας, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Σε  πρώτο πλάνο οι τράπεζες, με τον κλαδικό τους δείκτη να  σημειώνει άνοδο 1,60%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα σε επιμέρους τίτλους. Η κατεύθυνση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Προς το παρόν τα μηνύματα είναι  αντιφατικά. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής ενιαία τάση. Ο DAX  ανεβαίνει τώρα 0,70%, ενώ στο Λονδίνο και στο Παρίσι οι δείκτες σημειώνουν οριακές μεταβολές.

Ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού 10ετούς υποχωρούν κατά 12-13 μονάδες βάσης, του ελληνικού κατά 20 μονάδες!

  Ανησυχίες προκαλεί  η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, ου πήγε σήμερα μέχρι τα 165 ευρώ (+11%) και τώρα βρίσκεται στα 153,2 (3,2%). . 

Το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται στα θέματα του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις και τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις επιδόσεις μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Παράλληλα υποβόσκουν ανησυχίες για τις επερχόμενες εκλογές και την προοπτική μετεκλογικής πολιτικής αστάθειας.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση. Η εικόνα βελτιώθηκε γρήγορα και οι δείκτες μπήκαν σε πλαγιοανοδική τροχιά. κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Τώρα κινούνται στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 920,4 μονάδες με κέρδη 0,89% - στο απόλυτο υψηλό ημέρας.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1%, στις 2.245 μονάδες. Κατά 0,45% ενισχύεται ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,56% μέχρι +1,59%, όπου βρίσκεται τώρα. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγείται η Alpha  με+3,1%. Πειραιώς +1,3%, Εθνική και Eurobank +1%, Τρ. Ελλάδος +0,6%, αμετάβλητη η Attica Bank (+0,7%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Motor Oil με +3%. Ακολουθούν ΕλβάλΧαλκόρ +1,9%, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ+1,6%, ΟΛΠ +1,2%, ΔΕΗ +0,9%. 

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -3,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΕΥΔΑΠ και Lamda -0,2%

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις πρωταγωνιστεί αρνητικά η Intralot, με νέα "βουτιά" -7,2% και συναλλαγές 626 χιλιάδων τεμαχίων

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα