Οικονομία

Συνετή δημοσιονομική πολιτική συστήνει ο Στουρνάρας – Το μήνυμα για τα κόκκινα δάνεια


Συνετή δημοσιονομική πολιτική και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων  συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 

Η ΤτΕ χτυπάει καμπανάκια για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αποτελεί κίνδυνο για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 2,2% και κατά 2,7% - 3% το 2024, με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων συστήνεται να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πορεία του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, το οποίο έχει διευρυνθεί.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί μία συνετή πολιτική με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους το οποίο έφτασε στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022 παραμένοντας το υψηλότερο εντός της ΕΕ.

Αναφορικά με την πορεία των τραπεζών υπογραμμίζεται η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί, τονίζεται ωστόσο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς ο σχετικός δείκτης που διαμορφώθηκε περίπου στο 8% στο τέλος του 2022, παραμένει πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε ο οποίος κυμαίνεται στο 1,8%.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις