Ασφαλιστική Αγορά

Συνεταιριστική Ασφαλιστική: Με νέα προϊόντα...μετά τον «εξορθολογισμό» της αγοράς


Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Δημήτριος Ζορμπάς, κατά την παρουσίαση της εταιρείας για τα 40 χρόνια παρουσίας της. 

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας, στο Συνταξιοδοτικό και στον τομέα της Υγείας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζορμπά, οι προοπτικές είναι ευοίωνες από το 2019 καθώς ολοκληρώνεται - σύμφωνα με τον ίδιο - ο «απαιτούμενος εξορθολογισμός» της αγοράς και όπως είπε «βγαίνουμε μπροστά».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Συνεταιριστική συνεχίζει τις προσπάθειες με νέα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες αναμένεται να ενταθούν με το νέο έτος. Όπως αποκάλυψε, δε, ο κ. Ζορμπάς οι ασφαλίσεις σε αγροτική παραγωγή ξεκίνησαν πριν από 8 μήνες - και στόχος είναι να υπάρξει διεύρυνση, ενώ μόλις πριν 10 μέρες ξεκίνησαν οι ασφαλίσεις ζωϊκού κεφαλαίου. 

H Συνεταιριστική Ασφαλιστική είναι μια εταιρεία του χώρου της κοινωνικής οικονομίας και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη βάση τους αποτελείται κεφαλαιουχικά από μετόχους του χώρου της κοινωνικής οικονομίας (π.χ αγροτικοί συνεταιρισμοί), συνεταιριστικές τράπεζες και ιδιώτες

Μείωση 15% στο ασφάλιστρο αυτοκινήτου αντί αύξησης 9% -10%

Έμφαση, μεταξύ άλλων, έδωσε ο κ. Ζορμπάς στο γεγονός ότι το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου συνεχίζει να κινείται πτωτικά, ενώ όπως ανέφερε θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση 9% για να ανταποκρίνεται σε υγιή τεχνικά δεδομένα.

Όπως εξήγησε, αυτό θα έπρεπε να συμβεί καθώς μπορεί να μειώθηκε η συχνότητα ζημιών, αλλά αυξήθηκε η ένταση (μέσο κόστος ζημιάς).

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009 η σωρευτική μείωση υπολογίζεται πάνω από 45%. Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το 11% της παραγωγής του κλάδου αυτοκινήτου βρίσκεται σε Εταιρείες ΕΠΥ ενώ τέλος, τα ανασφάλιστα οχήματα μειώθηκαν στις 100.000.

Για την ιστορία, η Συνεταιριστική Ασφαλιστική μετρά σήμερα 40 χρόνια λειτουργίας, με το 50,55% του μετοχικού κεφαλαίου της να ανήκει σε ελληνικές συνεταιριστικές ενώσεις και τράπεζες και το υπόλοιπο 49,45% σε κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις. Εταιρίες όπως η Unipol (Ιταλία), Macif (Γαλλία) και P&V (Βέλγιο), προσφέρουν τεχνογνωσία και υποστήριξή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει περισσότερα από 100 χιλ. ασφαλισμένα αυτοκίνητα, πάνω από 14 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις ετησίως, και το περιθώριο φερεγγυότητας ξεπερνά το 200%.

Βάιος Κρόκος