Πολιτική

Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στον τομέα των φαρμάκων


Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Ανδρέας Ξανθός, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Στο πλαίσιο μεταξύ τους συνάντησης, οι κ.κ. Παμπορίδης και Ξανθός συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, συζήτησαν τα ζήτημα της ασφάλειας των φαρμάκων, στη βάση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας για προμήθεια της κυπριακής αγοράς. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τα συγκεκριμένα σκευάσματα από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας(ΙΦΕΤ), μέσω της διαδικασίας των έκτακτων εισαγωγών.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στη διαδικασία αδειοδότησης συγκεκριμένων φαρμάκων ελληνικής παραγωγής, αλλά και νέων καινοτόμων φαρμάκων με την παροχή κινήτρων προς τη βιομηχανία.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν τη βούλησή τους για εντατικοποίηση των προσπαθειών στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών στα καινοτόμα φάρμακα για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις νέες θεραπείες.

Α. Ξανθός: υγειονομικοί και πολίτες πρέπει να στηρίξουν τη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ στην Κύπρο

Ο κ. Ξανθός μετά το πέρας της συνάντησης του με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου τόνισε ότι η εδώ επίσκεψή του ήταν χρήσιμη και παραγωγική. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, είναι μία σημαντική ευκαιρία για τις δύο πλευρές να έχουν μια σταθερή συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημίωσης. 

Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει μια πρόσβαση των πολιτών, ισότιμη πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες από τη μια, και από την άλλη στην δυνατότητα να αποζημιώνονται αυτά τα καινούργια φάρμακα σε προσιτές τιμές που να διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. 

Αναφερόμενος στον υπουργός Υγείας της Κύπρου τον οποίο χαρακτήρισε αγαπητό του φίλο ο κ. Ξανθός είπε ότι έχουν από κοινού λάβει κάποιες πρωτοβουλίες και συνεργάζονται στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, παρακολουθούν μαζί τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και, ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης, σε αυτό το κομμάτι το κρίσιμο, που αφορά τη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα.

Ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας, όπου περιηγήθηκε σε ορισμένα τμήματα και μίλησε με το ανθρώπινο δυναμικό, είδε τον εξοπλισμό και τις υποδομές και όπως είπε θεωρεί ότι πραγματικά είναι υψηλού επιπέδου, με πολύ καλά standards οργάνωσης και λειτουργίας και απόδοσης. 

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες της Κύπρου σε αυτό το Νοσοκομείο, είναι χάρις κυρίως στην συνεισφορά και στη δουλειά ενός ανθρώπινου δυναμικού το οποίο είναι σε πολύ καλό επιστημονικό επίπεδο και κάνει  τη διαφορά στο σύστημα καθώς διαθέτει επιστημονική επάρκεια, φιλότιμο, ευαισθησία και διάθεση για προσφορά στους πολίτες την ώρα της ανάγκης. 

Ανέφερε μάλιστα ότι θα υπάρξει και στο επίπεδο της λειτουργίας του συστήματος Υγείας επίσης μια συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια που είναι αυτή τη στιγμή υπό ψήφιση στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας ο κ. Ξανθός είπε ότι είναι ένα κρίσιμο βήμα για την Κύπρο το γεγονός ότι προσπαθεί να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας διότι, αυτό είναι μια μεγάλη τομή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε κάθε χώρα και κατά τη γνώμη του τόσο ο υγειονομικός κόσμος, αλλά και οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν αυτή την παρέμβαση. 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια εμπειρία πολυετή στη λειτουργία του συστήματος υγείας με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένα σύστημα υγείας το οποίο υπέστη μια πολύ μεγάλη και αρνητική επιρροή την διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Τις πληγές αυτής της παρέμβασης προσπαθούμε σιγά –σιγά να επουλώσουμε στην Ελλάδα, έχουμε διασφαλίσει την ευστάθεια του και νομίζουμε ότι το αίτημα σήμερα είναι να μπορεί να προσφέρει καθολική ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα στους πολίτες. Είμαστε λοιπόν σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία, θα αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο της Κύπρου και νομίζουμε ότι αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών και του συστήματος Υγείας και των δυο χωρών» σημείωσε ο κ. Ξανθός κλείνοντας.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις