Ελλάδα

Συνεργασία ΕΛΔΟ και διαστημικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου


Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκράχαμ Τέρνοκ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρουσία του υφυπουργού, Λευτέρη Κρέτσου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει περίπου 45 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαστημικής βιομηχανίας με αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα περίπου 200 εκατομμύρια ετησίως. Έχει πλέον ελληνικό διαστημικό οργανισμό κι αυτό της δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με διεθνούς οργανισμούς πολύ μεγάλους, όπως ο βρετανικός διαστημικός οργανισμός και επομένως να δίνει αυτό μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

«Η συνεργασία περιλαμβάνεται στον ακαδημαϊκό τομέα και στον βιομηχανικό τομέα κυρίως και στις εφαρμογές του διαστήματος για το καλό των πολιτών των δύο χωρών. Είναι η δεύτερη συνεργασία που υπογράφεται στην Ελλάδα μεταξύ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με μια άλλη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα, ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας συνεργάτης μας στον τομέα του διαστήματος . Είμαστε κι οι δύο νέοι διαστημικοί οργανισμοί κι έχουμε κυρίως εστιάσει στην προώθηση του διαστήματος στη βιομηχανία και στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και τη διάχυση της γνώσης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του διαστήματος αλλά και στις ναυτιλιακές εφαρμογές».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκράχαμ Τέρνοκ σημείωσε: «Είναι μία υπέροχη ευκαιρία η υπογραφή αυτού του μνημονίου. Ο ελληνικός διαστημικός οργανισμός και ο βρετανικός έχουν πολλά κοινά, είναι και οι δύο σχετικά καινούριοι, κι επικεντρώνονται κι οι δύο στη χρησιμότητα του διαστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Θέλουμε να δούμε τις δυνατότητες αυτού του καινούριου πεδίου στην βιομηχανία και θεωρώ ότι αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θέτει τις βάσεις».

Από την πλευρά της, η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, υπογράμμισε: «Θέλω να χαιρετήσω την υπογραφή του μνημονίου που θα καταστήσει μία νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του διαστήματος, που στη Βρετανία είναι ένα success story -όπως λέμε- με πολύ εξειδικευμένο και καινοτόμο προσωπικό και στα πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις. Νομίζω με την υπογραφή του μνημονίου μπορούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας τις γνώσεις τις δεξιότητες και τις επιτυχίες των επιχειρήσεων και στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα στην Ελλάδα».

«Η ίδρυση του ελληνικού διαστημικού οργανισμού ήταν μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης και του υπουργείου. Σήμερα βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς του και νομίζω ότι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη φαίνεται ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτή η πρωτοβουλία από όλο τον κόσμο κι είμαστε πολύ περήφανοι για την πορεία του», τόνισε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας. Και πρόσθεσε: «Επόμενα βήματα είναι βεβαίως η ανάπτυξη του οργανισμού και η ενεργή παρουσία του στον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε το διάστημα να βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας της τεχνολογίας, αλλά και να αναπτύξουμε όλες αυτές τις τεχνολογίες που μας λείπουν προς όφελος της εθνικής άμυνας των πολιτών και βεβαίως της κοινωνίας».

Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό διαστημικό οργανισμό και στον βρετανικό έχει σκοπό την προώθηση και υλοποίηση κοινών δράσεων στον τομέα του διαστήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις