Αθλητικά

Συνέντευξη Kωνσταντίνος Μπέης: Τι προτείνει για το ελληνικό Tae Kwon Do και τα φλέγοντα ζητήματα


Ο Dr. Κωνσταντίνος Μπέης, υποψήφιος Εκπρόσωπος της ΕΛΟΤ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΛΟΤ, μίλησε στο sofokleousin.gr εν όψει των εκλογών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (Tae Kwon Do) της 28ης Μαρτίου 2021, παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις του για την επίλυση ζητημάτων οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων στο Ολυμπιακό Άθλημα, αλλά και για μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των παιδιών.

Ο Κ. Μπέης, καθηγητής στο ΤΕΕΦΑ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος με την παράταξη του Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Μιχάλη Μουρούτσου μιλάει επίσης για το άθλημα, την ΕΛ.Ο.Τ. τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η καραντίνα στους αθλητές και ιδιαίτερα στα παιδιά και τις προτάσεις για τα σωματεία και την Ομοσπονδία.

Συνέντευξη στην Αννίτα Νιάκα

Ερ. Κύριε Μπέη, πόσο σημαντικές είναι οι εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό της 28ης Μαρτίου 2021;

Απ. Ήρθε η ώρα τα Σωματεία να ψηφίσουν για την μεγάλη αλλαγή στην διοίκηση της ΕΛΟΤ συνεργαζόμενοι μαζί μας μετά τις εκλογές, για να κτίσουμε από κοινού το μέλλον του αγαπημένου μας αθλήματος. Η ανάδειξη της παράταξης μας ως πλειοψηφία στην διοίκηση της ΕΛΟΤ αποτελεί αδήριτη ανάγκη που πηγάζει από τα επίκαιρα προβλήματα, καταρχάς για την επανεκκίνηση των σωματείων και αμέσως μετά για την ανάπτυξη. Μόνο μέσα από την ισχυροποίηση των Σωματείων μπορεί να ανθίσει το ελληνικό Ταεκβοντό. Την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Ταεκβοντό μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η παράταξη μας που αποτελείται από πρόσωπα άφθαρτα στην διοίκηση, αλλά πολύ έμπειρα στο Ταεκβοντό και με πολυετή και πολύπλευρη προσφορά. Όμως αναγκαία προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, είναι να τιμήσουν τα Σωματεία όλους τους υποψηφίους της παράταξής μας με την ψήφο τους, και να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος στην ΕΛΟΤ ο Ολυμπιονίκης μας Μιχάλης Μουρούτσος και ο υπογράφων, Εκπρόσωπος της ΕΛΟΤ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Ερ. Ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην οποία είστε υποψήφιος Εκπρόσωπος της ΕΛΟΤ;

Απ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ είναι ένας ισχυρός φορέας που διακονεί την αθλητική κοινωνία, στηρίζοντας κυρίως τους ελίτ-αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Ως υποψήφιος Εκπρόσωπος της ΕΛΟΤ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΛΟΤ θα αγωνισθώ σθεναρά, ώστε η ΕΟΕ να υποστηρίξει οικονομικά το άθλημά μας ακόμη περισσότερο, όχι γιατί έτσι θα θέλαμε, αλλά διότι το δικαιούμαστε. Αντικειμενικά και με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΑ είμαστε το μεγαλύτερο ερασιτεχνικό άθλημα στην Ελλάδα όσον αφορά τον αριθμό των νόμιμων και ενεργών σωματείων, αλλά και όσον αφορά το σύνολο των διεθνών διακρίσεων διαχρονικά. Ετοίμασα μια μεγάλη λίστα με συγκεκριμένες προτάσεις που θα υποβάλλω στη ΕΟΕ, σχετικά με νέες δράσεις που μπορεί να αναπτύξει, επ' ωφελεία των αθλητών/τριών και των Σωματείων, σε πλατειά βάση και όχι μόνο στους ελίτ αθλητές/τριες. Μετά την επανεκκίνηση του αθλητισμού από τον εγκλεισμό, δεν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον ελίτ αθλητές για να υποστηρίξει η ΕΟΕ, εάν δεν υπάρχει ισχυρή βάση, δηλ. ισχυρά Σωματεία και πλήθος νέων αθλητών/τριών. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για την στήριξη των ερασιτεχνικών Σωματείων, εκτός από την άμεση και καλοδεχούμενη οικονομική ενίσχυση.

Ερ. Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα από την λίστα των προτάσεων σας;

Απ. Η επαναλαμβανόμενη έκτακτη οικονομική ενίσχυση με την οποία ενισχύει η ΓΓΑ άμεσα τα ερασιτεχνικά Σωματεία είναι εξόχως σημαντική και αξίζουν συγχαρητήρια στον Υφυπουργό Αθλητισμού. Για πόσο καιρό όμως θα μπορεί να στηρίζει οικονομικά το κράτος τα Σωματεία; υπάρχουν πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη υποστήριξης. Ιδού μια πρόταση που θα οδηγήσει άπαξ σε οικονομική ευρωστία τα ερασιτεχνικά Σωματεία: αντί να δίνει συνεχώς χρήματα το κράτος στα Σωματεία τα οποία θα αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερους αθλητές, είναι φθηνότερη και μακροβιότερη λύση να γίνει μια διαρκής και οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία σε όλα τα ΜΜΕ στην οποία θα πρωτοστατήσει η ΕΟΕ ως ένας φορέας οικονομικά ισχυρός και με επιρροή. Στόχος θα είναι η διαφήμιση και η προβολή όλων των αθλημάτων με σκοπό να πείσουμε τα παιδιά κάθε ηλικίας (αλλά και τον γενικό πληθυσμό), να αρχίσουν να ασκούνται συστηματικά σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού. Ταυτόχρονα κάθε Ομοσπονδία (πάντα σε συνεργασία με την ΕΟΕ) θα προβάλλει το δικό της άθλημα (τις ιδιαιτερότητες του, τι προσφέρει στον ασκούμενο, κ.λπ.). Είναι περιττό να περιγράψω τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην σωματική και την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ισορροπία. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι (σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες), το ποσοστό των παιδιών που ασκούνται στην χώρα μας σε ένα οργανωμένο Σωματείο είναι τραγικά μικρό. Κυμαίνεται μόνο από 7-25%, ανάλογα με την περιοχή και τις δυνατότητες που προσφέρονται. Εάν πείσουμε τα παιδιά και τους γονείς τους να ασκούνται σε ένα άθλημα (αλλά και σε δύο ταυτόχρονα) και αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών αρχικά στο 40-50%, τότε θα λυθεί δια παντός το πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης των Σωματείων. Τελικός στόχος είναι να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί -κάθε ηλικίας- που να μην ασκείται συστηματικά, έστω και σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού και όχι απαραίτητα πρωταθλητισμού. Και αυτό είναι μόνο το πρώτο, φανερό όφελος. Από την αύξηση της συμμετοχής των παιδιών σύντομα θα αναδειχθούν πολλά ταλέντα που θα απογειώσουν το επίπεδο των υψηλών επιδόσεων σε όλα τα αθλήματα. Φυσικά εγώ θα εργασθώ για να αναδείξω τις αρετές και τα πλεονεκτήματα του αθλήματος που υπηρετώ και αγαπώ, του Ταεκβοντό. Έχω ανάλογη εμπειρία από το μοναδικό ντοκιμαντέρ που υπάρχει στην Ελλάδα για το Ταεκβοντό, που το δημιούργησα το 2003 σε συνεργασία με την ΕΤ3 και βραβεύθηκε ως η καλύτερη σειρά που προβάλλονταν (ΜΙΚΡΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ) πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της ΑΘΗΝΑΣ το 2004. Μπορεί να το δει κανείς στην ιστοσελίδα μου: www.kostasbeis-tkd.gr στα βίντεο.  

Ερ. Ποιές άλλες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η ΕΟΕ ώστε να προκύψουν και άλλα οφέλη;

Απ. Τα οφέλη που θα προκύψουν στην κοινωνία από την αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στον αθλητισμό θα είναι περισσότερα. Ο υγιής αθλητισμός με την καθοδήγηση καλά εκπαιδευμένων, συνεχώς επιμορφωμένων και ενάρετων προπονητών, αποτελεί πρωτογενή παιδεία για το παιδί. Επομένως η ΕΟΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην διαρκή επιμόρφωση των προπονητών. Ο υγιής αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά αγωγή και διαγωγή, τα οφέλη από τα Ολυμπιακά ιδεώδη, ώστε να υιοθετήσουν μια εγκρατή και προσεκτική ζωή. Αυτά τα ιδανικά όμως τα μεταλαμπαδεύουν στους αθλητές οι προπονητές, οι οποίοι χρειάζεται να επιμορφώνονται συστηματικά.

Ερ. Ποια είναι η εικόνα των παιδιών μας με αυτόν τον παρατεταμένο εγκλεισμό;

Απ. Ο παρατεταμένος εγκλεισμός οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους του γενικού πληθυσμού λόγω της πολύωρης ακινησίας μπροστά σε μια οθόνη (διαδικτυακά μαθήματα σχολείου, συν τα φροντιστήρια, ακόμη και άσκηση). Είναι ανάγκη να απαλλάξουμε τα παιδιά από την πολύωρη ακινησία ενώπιον της οθόνης.
Η υποκινητικότητα των παιδιών μας ευθύνεται για το ότι έχουμε στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης και γι' αυτό καταγράφονται μεγάλα ποσοστά παιδικού διαβήτη και άλλων σοβαρών ασθενειών από μικρή κιόλας ηλικία. Άρα μεγαλώνουμε εν δυνάμει ασθενείς ενήλικες, θα επιβαρύνουμε υπέρμετρα το σύστημα υγείας, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό της χώρας και το κράτος θα δαπανά μεγάλα ποσά για την θεραπεία των ασθενών.

Ερ. Εσείς τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση;  

Απ. Ο Μαζικός αθλητισμός, η δια βίου άσκηση για όλον τον πληθυσμό και όχι μόνον για τα παιδιά, αποτελεί μονόδρομο. Η συστηματική συμμετοχή στον αθλητισμό αποτρέπει προληπτικά από όλα τα παραπάνω προβλήματα. Ο υγιής αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά και από τους σύγχρονους κοινωνικούς κινδύνους (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά), θωρακίζει την σωματική υγεία μακροπρόθεσμα και αποτρέπει από παραβατικές συμπεριφορές και από την συμμετοχή σε βίαιες πράξεις (σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες). Είναι φανερό ότι πρέπει να στοιχηθούμε στην προσπάθεια της πολιτείας να αλλάξει τις προτεραιότητες όσον αφορά την προώθηση του αθλητισμού, αλλά και του συστήματος αξιών των πολιτών, που δεν έβαλαν σε πρώτη προτεραιότητα την συστηματική και τονίζω ΑΔΙΑΚΟΠΗ άσκηση των παιδιών.

Ερ. Πως βλέπετε το μέλλον στην νεολαία  μας;

Απ. Ονειρεύομαι στο άμεσο μέλλον να αποκτήσουμε μια νεολαία που θα ασκεί το σώμα και το πνεύμα, θα μοχθεί, θα σφυρηλατεί τον χαρακτήρα και θα διαμορφώνει μια υγιή προσωπικότητα καθημερινά μέσα στα γυμναστήρια και στα στάδια. Εάν τα Σωματεία με τιμήσουν με την ψήφο τους, ως μέλος στην ΕΟΕ και την ΕΛΟΤ θα εργαστώ με συνέπεια γι' αυτά τα ιδανικά, όπως εργάζομαι αδιάκοπα 45 χρόνια στα οποία αφιέρωσα την ζωή μου στον αθλητισμό, στην παιδεία και την επιστήμη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΠΕΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (PhD, MSc)

Ο Κωνσταντίνος Μπέης είναι καθηγητής (ΕΕΠ) στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, όπου διδάσκει το Ταεκβοντό από το 1991 (Επιλογή & Ειδικότητα Ταεκβοντό). Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (2001) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής (1996) με Διατριβές στο Ταεκβοντό. Δίδαξε θεωρία και πράξη σε 11 Σχολές Προπονητών Ταεκβοντό (ΓΓΑ-ΕΛΟΤ) και σε 2 Σχολές Προπονητών της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ETU). Παρουσίασε 56 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια για το Ταεκβοντό. Έχει εκδώσει ως συγγραφέας 3 βιβλία. Το "TAEKWONDO-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ" (2015) είναι το πρώτο διαδραστικό (interactive) βιβλίο διεθνώς με 632 βίντεο. Το βιβλίο "THE WAY TO WIN" (interactive, 2020), εκδόθηκε μόνο στα αγγλικά και διατίθεται στην AMAZON. Ομοσπονδιακός Προπονητής και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΛΟΤ (1991-2000 και 2005-2010). Εργάσθηκε στην προετοιμασία των Ολυμπιονικών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Βαρκελώνη 1992, Σύδνεϋ 2000 και Πεκίνο 2008, και εκπόνησε τον προγραμματισμό προετοιμασίας των Ολυμπιακών ομάδων. Διετέλεσε πρωταθλητής Ελλάδος και μέλος της Εθνικής Ανδρών (1982-1983, 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρώμης).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα