Οικονομία

Συνέδριο ECONOMIST: Οι προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου


Τις προκλήσεις που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος αναγνώρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχοντας σε πάνελ με διοικητικά στελέχη εταιρειών του κλάδου στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist. Ο κ.Σταϊκούρας επιγραμματικά αναφέρθηκε στις προκλήσεις του πληθωρισμού, του μεγάλου ποσού του ανεκτέλεστου των έργων -που έχει και την θετική του πλευρά, των απαλλοτριώσεων, της άντλησης κεφαλαίων καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού,

Ο υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων, απαντώντας και σε αναφορές των εκπροσώπων των κατασκευαστικών ομίλων, ότι η Πολιτεία είναι έτοιμη να συμβάλει σε μέρος τής κάλυψης του κόστους του πληθωρισμού, επισημαίνοντας όμως ότι όλο το κόστος δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αναληφθεί καθώς θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη που με τη σειρά τους θα επηρέαζε αρνητικά και τον ίδιο το ιδιωτικό τομέα.

Είμαστε σε συνεργασία με τον κλάδο για να μειωθεί το ανεκτέλεστο και να προχωρήσουν όχι μόνο τα υφιστάμενα έργα αλλά και νέα είπε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας τα καλό επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών και κάνοντας μνεία και στη συμβολή των επιχειρήσεων του κλάδου στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόκληση της άντλησης κεφαλαίων για την υλοποίηση του μεγάλου ποσού των ανεκτέλεστου που έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των εγγυητικών επιστολών. Οι τράπεζες δυσκολεύονται στο θέμα των εγγυητικών ακόμη και σε εταιρείες με επαρκή κεφαλαιοποίηση ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την υλοποίηση έργων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του υψηλού πληθωρισμού και αύξησης του κατασκευαστικού κόστους που δεν είναι ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα, γεγονός που επιβάλει μια αντιμετώπιση όχι μόνον σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Μιτζάλης, executive director του Ομίλου ΑΒΑΞ, αναφέρθηκε στην άνθηση που βρίσκεται ο κλάδος στην Ελλάδα σήμερα που πηγάζει από τα μεγάλα έργα υποδομών, τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τουρισμό και βιομηχανία, την μεγάλη αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, τα έργα ΣΔΙΤ κλπ. Έδωσε έμφαση στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, που είναι η κάλυψη της ζήτησης σε ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που κάνει η Πολιτεία προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα διοικητικά στελέχη και των δύο εταιρειών έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας ότι στάθηκαν και θα σταθούν δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Ο Γιώργος Λιούμπης, γενικός διευθυντής της SKY express, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και στην ανθεκτικότητα που έδειξε στη δύσκολη εποχή της πανδημίας, που όχι μόνον δεν την επηρέασε, αλλά μέσω των επενδύσεων που προχώρησε έκανε πραγματικό άλμα προς τα εμπρός. Έδωσε έμφαση στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, στη σημασία που δίνει στη Θεσσαλονίκη καθώς και στις δράσεις ΕΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα