Ελλάδα

Συνάντηση Βούτση με τον Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Συρορθοδόξων


Συνάντηση με τον Πατριάρχη Συρορθοδόξων της Ανατολής, Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄, ο οποίος συνοδευόταν  από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης.

«Υποδεχόμαστε μια εξέχουσα προσωπικότητα, τον Πατριάρχη Συρορθοδόξων της Ανατολής, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον πολιτιστικό, πολιτικό, διαθρησκευτικό και γενικότερα στον χριστιανικό διάλογο που διεξάγεται, αλλά και στις εμπειρίες που συσσωρεύονται όλα αυτά τα χρόνια στην πιο δύσκολη ίσως περιοχή του πλανήτη μας», τόνισε ο κ. Βούτσης υποδεχόμενος τον Πατριάρχη και πρόσθεσε: «Αγαπητέ Ιγνάτιε, είστε για εμάς ένα μεγάλο στήριγμα στην πολύ δύσκολη αυτή περιοχή που δοκιμάζεται, που δοκιμάζονται οι λαοί της, που δοκιμάζονται και οι χριστιανοί. Η δικιά σας πολυσχιδής, επί χρόνια, παρουσία σε όλα τα fora, σε όλον τον κόσμο, όπου προωθείται ο διάλογος για την ειρήνη και τη συνεννόηση ανάμεσα στα θρησκεύματα, αλλά και ανάμεσα στους λαούς, είναι μια εξαιρετική προσφορά την οποία τιμούμε ως Βουλή των Ελλήνων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο Πατριάρχης επισκέπτεται το Κοινοβούλιο σε μια «εμβληματική μέρα που αρχίζει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» και με την ευκαιρία αυτή δώρισε στον κ. Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄ τη σειρά γραμματοσήμων από το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα μετά τη μεταπολίτευση, που τυπώθηκε πριν από 43 χρόνια.

Ο Πατριάρχης, αφού εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται «το κέντρο της δημοκρατίας», ανέφερε: «Ερχόμαστε μετά από την πρόσκληση που Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Φέρνουμε πόνο μαζί μας, φέρνουμε όμως και τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής, είτε είναι η Συρία, είτε ο Λίβανος, είτε το Ιράκ όπου συνεχίζεται ο πόλεμος, με στόχο την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου. Από τον καιρό που ιδρύθηκε εδώ η Εκκλησία του Δήμου, ως πρόδρομη μορφή του Κοινοβουλίου, γι’ αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε: για να υπερασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι χριστιανοί ειδικά έχουν υποφέρει  από αυτόν τον πόλεμο. Έχουν απαχθεί επίσκοποι, έχουν καταστραφεί εκκλησίες και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Και ο φόβος μας είναι μεγάλος, μήπως φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα ζουν πλέον χριστιανοί στους τόπους όπου γεννήθηκε η χριστιανοσύνη».

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό για την υποδοχή και τη φροντίδα που έδειξε σε χιλιάδες πρόσφυγες και για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την ανάδειξη των δεινών που έχουν πλήξει τόσο πολλούς ανθρώπους, και συμπλήρωσε πως «είμαι ευτυχής που συνέπεσε η επίσκεψή μου με μια τόσο σημαντική μέρα, με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο και εμείς καταβάλλουμε αγώνες στη Συρία αυτόν τον καιρό, δηλαδή να αναθεωρήσουμε και το δικό μας Σύνταγμα. Κάτι που δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση μιας αντιπροσωπευτικής επιτροπής από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στη Συρία. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι Σύριοι δεν μπορούν να καθήσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν, αλλά στις παρεμβάσεις τόσο πολλών εξωτερικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτής της επερχόμενης δικής μας αναθεώρησης του Συντάγματος, προσβλέπουμε  σε ένα καθεστώς όπου όλοι θα αντιμετωπίζονται ως ίσοι πολίτες με τα δικαιώματά τους και όχι ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Με την ευκαιρία αυτή, σας απευθύνω κάλεσμα να μας βοηθήσετε σε αυτήν την προσπάθεια με τη μακροχρόνια εμπειρία σας». 

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής έναν τόμο με την  Ιστορία των Εκκλησιών, γιατί  -όπως είπε- «από τη γνώση της Ιστορίας βοηθούμαστε στα οράματά μας για το μέλλον».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις