Πολιτική

Συνάντηση Παυλόπουλου με καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου


 Η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον Ευρωπαϊκό της δρόμο, παρά την κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Συμβουλίου Αντιπροσώπων της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης και του Προγράμματος Πρακτικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, παρά τις θυσίες που έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός θα συνεχίσει τον ευρωπαϊκό του δρόμο και εκτίμησε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο θα προοδεύσει αλλά στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα συμβάλει ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κρίση που και εκείνη έχει μπροστά της.

Ο Πρόεδρος, σημείωσε ότι δυστυχώς έχουμε υποτιμήσει στην Ευρώπη τη σημασία των θεσμών και της ενίσχυσής τους και τόνισε: «Δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη, στη νομισματική ένωση αλλά αυτό είχε ως συνέπεια και η Ένωση αυτή να μην προχωρήσει όσο θα΄ πρεπε, αλλά και το δημοκρατικό κενό της ΕΕ να παραμένει μεγάλο. 'Αρα είναι μια ευκαιρία να εξάρουμε πόσο σημαντικό είναι οι κανόνες δικαίου, οι θεσμοί γενικότερα, το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, να πρωταγωνιστήσει στην όλη πορεία, όπως είπα πριν, και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης αλλά και της ένταξης των λοιπών χωρών της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την κατάλληλη προετοιμασία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πυλώνα της Ευρώπης, που θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί, ο κίνδυνος υπονόμευσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: πρώτον από την οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατρέψει ένα ζήτημα ελλείμματος σε ζήτημα δημόσιου χρέους στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό των κρατών μελών διευρύνοντας τις ανισότητες, και να υποσκάπτοντας το Κοινωνικό Κράτος, και δεύτερον από την κρίση Ανθρωπισμού, εξαιτίας του Προσφυγικού.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει την Ευρώπη και εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει τα αντανακλαστικά Ανθρωπισμού τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση και που αποτελούν την ίδια τη βάση του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ευρώπη είναι μια Ένωση με επίκεντρο τον 'Ανθρωπο, ενώ καταδίκασε τις φοβικές νοοτροπίες ορισμένων κρατών-μελών -ευτυχώς λίγων-, όπως σημείωσε, οι οποίες αφυπνίζουν τους χειρότερους εφιάλτες που μας άφησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης του Προσφυγικού με όρους οι οποίοι όχι μόνο δεν υπονομεύουν τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά ενισχύουν τη σταδιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις