Συνάντηση στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι με τους δυο άνδρες να έχουν μια εφ όλης της ύλης συζήτηση ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το μέλλον της Ευρώπης και το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
«Η Ιταλία είναι ένας από τους στενότερους και ισχυρότερους συμμάχους μας και συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα κοινών θεμάτων, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως την παγκόσμια κρίση προσφύγων, για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας και της χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ρώμη, John Phillips, αποφάσισε να εκφράσει τη στήριξή του στον ιταλό πρωθυπουργό, με ευθεία αναφορά στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
«Η απόρριψη των όσων προτείνει το δημοψήφισμα θα σήμαινε βήμα όπισθεν για τις ξένες επενδύσεις στην Ιταλία», δήλωσε ο John Phillips, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνάντηση με θέμα της διατλαντικές σχέσεις.
«Το δημοψήφισμα αποτελεί απόφαση η οποία και αφορά τους Ιταλούς. Η χώρα, όμως, πρέπει να εγγυηθεί την σταθερότητα και εξήντα τρεις κυβερνήσεις σε διάστημα εξήντα τριών ετών, δεν παρέχουν εγγύηση», πρόσθεσε ο αμερικανός πρέσβης. Κατά την άποψή του, επίσης, «ο Renzi έκανε σημαντική δουλειά και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μέρους του προέδρου Obama, ο οποίος έχει ξεχωρίσει τον ηγετικό του ρόλο».
Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω δημοψήφισμα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που υπερψήφισε το κοινοβούλιο. Οι κύριες μεταρρυθμίσεις (τις οποίες ο Matteo Renzi πρότεινε και στηρίζει δυναμικά) αφορούν την αποδυνάμωση της γερουσίας και την αλλαγή της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.
Η σημερινή τοποθέτηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε την αντίδραση του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Ο αντιπρόεδρος της γερουσίας και στέλεχός του, Maurizio Gasparri, δήλωσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη ανάμειξη» και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ο Φίλιπς θα πρέπει να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.