Πολιτική

Μητσοτάκης: Συντάξεις μέσω ιδιωτικής ασφάλισης


Την ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση του με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος,  κατά την οποία παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του για δημιουργία τριών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόβλημα που υπάρχει μπορεί να αντιμετωπισθεί  μόνο με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό.

Υποστήριξε ότι απαιτείται δραστικός ανασχεδιασμός του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα - της υποχρεωτικής ασφάλισης. Για τον τρίτο πυλώνα - της προαιρετικής ασφάλισης τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να χορηγήσει ουσιαστικά κίνητρα που να καθιστούν ελκυστικότερη την επιλογή συμπληρωματικών προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συζήτηση αναφέροντας ότι «οι νέοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι’ αυτό και συχνά επιλέγουν ακόμη και να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να αλλάξει».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε την καθοριστική συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία της χώρας ως μεγάλου εργοδότη, φορολογούμενου και επενδυτή. Σημείωσε επίσης την ανάγκη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της ασφάλισης από την πολιτεία αλλά και στήριξης της ανάπτυξης του κλάδου μέσω ουσιαστικού διαλόγου και φορολογικών κινήτρων προς όφελος των ασφαλισμένων.
 
Εκτός από το συνταξιοδοτικό σύστημα, συζητήθηκαν και άλλοι δύο μεγάλης σημασίας τομείς, αφ’ ενός η υγεία και αφ’ ετέρου η συνολική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τέλος, αναγνώρισε ότι το νέο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας έχει καταστήσει απολύτως φερέγγυα την ασφαλιστική αγορά και ότι αυτό επιτρέπει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «η ιδιωτική ασφάλιση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις