Διεθνή

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Χ. Φιντάν είχε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ


 Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου έλαβε χώρα η σύσκεψη της Ομάδας Επαφών για τη Γάζα (Gaza Contact Group).

 «Καλή συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με τον Χακάν Φιντάν. Η συνεργασία και η δέσμευσή μας πρέπει να συνεχιστεί. Συμφωνήσαμε ότι είναι επείγον να αντιμετωπίσουμε περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα να τερματίσουμε τα δεινά στη Γάζα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Καθορισμός στόχων ενόψει της συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στις 4/05

Η Ομάδα Επαφών για τη Γάζα, που συγκροτήθηκε από μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου, συνήλθε για να συζητήσει μέτρα για την ενίσχυση της αναγνώρισης ενός κράτους της Παλαιστίνης και την αύξηση της πίεσης στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του OIC που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαΐου στο Banjul.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν σχετικά με τα συλλογικά μέτρα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους και αξιολόγησαν τα μέσα άσκησης πίεσης στο Ισραήλ και τις χώρες που το υποστηρίζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Εκτός από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής, ο Φιντάν πρόκειται να συνεχίσει τις πολυμερείς και διμερείς δεσμεύσεις του στο Ριάντ σήμερα και αύριο.

Ο Φιντάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman al-Safedi, τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide, τον υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης Shai Mohsen Zindani.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα