Πολιτική

Συνάντηση Κατρούγκαλου-Μπαρνιέ


"Είχαμε μια πολύ αναλυτική, ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Barnier", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται. Xαρακτηριστικό της πολιτικής του ως κεντρικού διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα κράτη – μέλη, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ακριβώς για να εξασφαλίσει ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα γίνεται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, σεβασμού στο ευρωπαϊκό δίκαιο και των κοινών συμφερόντων των κρατών – μελών. Και έτσι εξασφαλίστηκε η ενότητα των «27».

Εμείς από την αρχή δεν θέλαμε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Δεν θέλαμε το μήνυμα να είναι ότι όποια χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμωρείται, γιατί αυτό που θέλουμε είναι τα κράτη – μέλη να παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό όνειρο είναι ένα όνειρο που πρέπει να το υπηρετούμε για το καλό των λαών και των πολλών.

Ο κ. Barnier εξασφάλισε την ενότητα αυτή, προσπάθησε με κάθε τρόπο να έχουμε μια συμφωνία. Και πράγματι έχουμε μια καλή συμφωνία, που είναι η μοναδική που μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει αποδεκτή για να αποφύγουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο, που είναι το σενάριο του «no deal», της εξόδου, δηλαδή, της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία.

Ελπίζουμε ακόμα για το καλύτερο, ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία τέτοια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «27», αλλά, και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Βεβαίως, οποιοσδήποτε φεύγει από ένα «κλαμπ» δεν μπορεί να έχει τα δικαιώματα αυτών που παραμένουν.

Τέλος, κατά τη συζήτηση του εξέφρασα την ικανοποίηση της δικής μας πλευράς για την αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι «27», χάρη και στις δικές τους πρωτοβουλίες, στην Ιρλανδία. Γιατί η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε, από το μεταναστευτικό για παράδειγμα, όπου όλες οι χώρες θα πρέπει, εφόσον είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν σεβασμό στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τους. Αλλά και τελευταία είδαμε, γιατί και η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη των «27», την οποία της την έδωσαν και θα πρέπει έτσι να συνεχίζει να γίνεται και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου που αποτελούν τη βάση κάθε διμερούς και πολυμερούς σχέσης.

 

Με όλα αυτά, λοιπόν, δέχθηκα τον κ. Barnier και του ευχήθηκα όλα τα καλά και για την μετέπειτα πορεία του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις