Άμυνα & Διπλωματία

Συνάντηση Δένδια με τον Ιταλό ΥΠΕΞ για προσφυγικό, Κύπρο και θέματα ενέργειας


Υποδέχθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιταλό ομόλογό μου, Enzo Moavero Milanesi, ο υπουργός Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε: "Και οι δύο χώρες ανήκουν στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μοιραζόμαστε ένα κοινό πολιτιστικό παρελθόν. Έχουμε τις ίδιες αξίες. Οι λαοί μας είχαν για χιλιάδες χρόνια και διατηρούν μια στενή σχέση, μια πολύ φιλική σχέση".

Παράλληλα, ανέφερε: "Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κατάσταση που δημιουργείται από την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας." 

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό ΥΠΕΞ για τη θέση που έχει λάβει στο παραπάνω ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεών του στο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ πρόσθεσε: "θα ήθελα επίσης να σας πω, ότι με τον αγαπητό Υπουργό συζητήσαμε μια σειρά από θέματα ενέργειας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, υπήρξε αντικείμενο της συζήτησής μας, όσο και η υπόθεση που αφορά τον East Med, τον άλλο αγωγό, ο οποίος, όπως ξέρετε, καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Άλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο". 

Στα Ευρωπαϊκά θέματα, οι δύο υπουργοί μίλησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο, για το ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση εξαιτίας του Brexit.

Εν συνεχεία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, μίλησαν για το μεταναστευτικό και την πιθανότητα διαμόρφωσης μιας κοινής θέσης, καθώς και τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τις χώρες που προέρχονται οι πρόσφυγες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. 

"Ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο, για τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης για τη στενότερη συνεργασία μας σε μια σειρά από fora, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και με την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων", κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.