Άμυνα & Διπλωματία

Συνάντηση Δένδια με Ντι Μάιο για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο


Σε εγκάρδιο κλίμα υποδέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Ρώμη ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι ντι Μάιο (Luigi Di Maio). Οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Την Ελλάδα και την Ιταλία συνδέουν ισχυροί δεσμοί, στενή συνεργασία και ο κοινός στόχος για μία ισχυρή Ευρώπη», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τη διμερή συνάντηση, πραγματοποιήθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Πορτογαλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το α' εξάμηνο του 2021.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στη Λισσαβώνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα (Augusto Santos Silva) και οι συζητήσεις θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητες και θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πριν αναχωρήσει για τη Λισσαβόνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:«Είχαμε σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό μου Λουίτζι Ντι Μάιο. Καλύψαμε όλα τα θέματα και των διμερών μας σχέσεων, δηλαδή από την Ιταλική πλευρά την επικύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και τα οικονομικά θέματα, και από την άλλη τα ευρύτερα θέματα της περιοχής μας, δηλαδή την τουρκική προκλητικότητα. Τον ενημέρωσα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου, την ευρύτερη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τον East Med. Δεν έλειψε από την ατζέντα μας και το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μία διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία. Του κατέστησα, επίσης, σαφές ότι παρά το ότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη Ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις