Οικονομία

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν - Στο μενού συντάξεις και πλεονάσματα


Διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει o Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μπαλί.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με το δίδυμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το μείζον ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τα ελληνικά επιχειρήματα επί του θέματος, τονίζοντας εκ νέου ότι μέτρο είναι δημοσιονομικά αχρείαστο, ενώ παράλληλα αναμένεται να κάνει αναφορά στα υπερπλεονάσματα-που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αθήνας, Βρυξελλών- θα καταγράψει η ελληνική οικονομία.

Ως γνωστόν, πριν από ημέρες, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ταυτιζόμενο με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Αθήνας και της Κομισιόν.

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για πρόωρη εξόφληση μέρος των δανειακών υποχρεώσεών της προς το Ταμείο, όπου προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» διαθέσιμων. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μέσω της εφαρμογής του ανωτέρω πλάνου, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση τόκων και παράλληλα το ΔΝΤ θα «μαλακώσει» τη στάση του προς την Ελλάδα.