Αγορές

Συναλλακτική άπνοια και βήματα σημειωτόν στο χρηματιστήριο


Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από τρεις συνεδριάσεις με μικρά κέρδη. Με εναλλαγές προσήμων έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής οι βασικοί δείκτες, που καταγράφουν αυτή την ώρα οριακή θετική μεταβολή, σε συνθήκες απόλυτης συναλλακτικής άπνοιας.

 Ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών και ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, έχοντας κλείσει τα ετλησια βιωλία τους, ή αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για τη δυναμική και την κατεύθυνση της αγοράς.

Σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης ο τζίρος είναι μόλις 11 εκατ. ευρώ, συγκεντρωμένος στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησς, που καλύπτουν το 92% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή άνοδος στη Φρανκφούρτη (DAX +0,25%), χωρίς ουσιώδη μεταβολή οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο-Παρίσι.

Πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Περίπου 3,5 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενώ του ελληνικού εκτοξεύεται 14,5 μβ υψηλότερα από χθες, στο 3,94%.

 Θετική εξέλιξη η μικρή υποχώρηση της τιμής φυσικού αερίου (-1,5% στα 136,8 ευρώ) και η καθήλωση της τιμής του μπρεντ κάτω από τα 80 δολάρια (αυτή την ώρα στα 76,3 δολάρια το βαρέλι).

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά το ΧΑ, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη την επαναβεβαίωση της στήριξης στις 900 μονάδες και την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την επόμενη αντίσταση στις 925 μονάδες. Στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η αγορά διαθέτει ακόμη τη δύναμη γι αυτή την ανοδική κίνηση.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 916,3 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,10%, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,34% στις  918,55 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,08% στις 2.220 μονάδες. Οριακή μεταβολή (+0,05%) σημειώνει και ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,17%. Τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 0,60%. Προηγείται η Τρ. Ελλάδος με +1,9% και ακολουθούν Πειραιώς +1,5%, Eurobank +1%, Εθνική +0,4%. Αμετάβλητη η  Alpha, οριακά στο κόκκινο η Attica Bank (-0,2%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν ΕλβάλΧαλκόρ +2,9% και Quest +2,1%. Επονται ΑΔΜΗΕ +1,7%, Τιτάν και Βιοχάλκο +1%, Lamda +0,7%, ΔΕΗ +0,4%.

Απώλειες καταγράφουν: Σαράντης -2,6%, Jumbo -1,2%, Motor OIl και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,7%, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΥΑΘ +2,6%, ΕΧΑΕ +2,3%, Intracom και Entersoft +1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα