Οικονομία

Συναγερμός στην ΕΚΤ: Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προεξοφλείται νέα παρέμβαση


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούρουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη, με τους αναλυτές να προεξοφλούν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνδρίαση το Μάρτιο θα λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης. Τις προσεχείς ημέρες οι ρυθμιστές της ΕΚΤ θα έχουν μπαράζ επικοινωνιών προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πακέτο λύσεων για την αντιμέτωπιση του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 0,3% που είχαν καταγράψει τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία είναι χαμηλότερα του αναμενόμενου, ενώ είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο που ο πληθωρισμός εμφανίζει αρνητικό πρόσημο.

Η κεντρική τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει κάτι στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της στις 10 Μαρτίου, την ώρα που τα στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών είναι αδύναμα, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τις πιέσεις στις τιμές.
 
Κάποιοι παρατηρητές της ΕΚΤ αναμένουν μια πιο επιθετική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης. Οι οικονομολόγοι προεξοφλούν αυτήν την κίνηση από την ευρωτράπεζα, κρίνοντας από τον ρυθμό, με τον οποίο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το -0,3% αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τρίτο, σε τουλάχιστον 1,22 τρις. δολάρια, από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα χαλάρωσης.
 
Να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι έστειλε μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας στους επενδυτές, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει παρά τις πιέσεις που δέχεται από την γερμανική πλευρά.
 
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», σχολιάζοντας την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή.
 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις