Οικονομία

Συναγερμός στα ομόλογα- Εκρηκτική άνοδος αποδόσεων, +23 μβ του ελληνικού 5ετούς


 Ανησυχία επικρατεί στις αγορές για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού και για τις πολλαπλές δημοσιονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες προκαλώντας επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης – πιθανότατα και ύφεση.

Οι προβληματισμοί αποτυπώνονται στην εξέλιξη των τιμών/αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, που βρίσκονται πάλι στην “πρέσα” μετά από ολιγοήμερη ανάκαμψη που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 0,75%.

Οι αγορές επιχειρούν τώρα να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις/αποδόσεις τις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, που θα προκαλέσουν γενικευμένη περαιτέρω άνοδο του κόστους χρήματος.

Οι αποδόσεις του γερμανικού (2,13%) και του γαλλικού 10ετούς ομολόγου ανεβαίνουν σήμερα κατά 5,5 μονάδες βάσης, του ιταλικού κατά 8 μβ.

Με πρόσθετη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία αντιμετωπίζονται τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, που σημειώνουν σήμερα πολύ μεγαλύτερη πτώση τιμών/άνοδο αποδόσεων από τα αντίστοιχα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αγορές φαίνεται πλέον να αμφισβητούν εμπράκτως της προβλέψεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος την επόμενη χρονιά – την οποία συμμερίζονται η Κομισιόν, το ΔΝΤ και διεθνείς οίκοι.

Η αμφισβήτηση αποτυπώνεται στην πορεία του 5ετούς ελληνικού κρατικού που η απόδοση του εκτοξεύεται σήμερα 23(!) μονάδες υψηλότερα και διαμορφώνεται σε 3,87%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής στις αγορές κρατικών χρεογράφων και το ελληνικό 10ετές ομόλογο, που βρίσκεται σήμερα σε δίνη πιέσεων και η απόδοσή του ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,62%.

Το θετικό είναι ότι στα επίπεδα αυτά παραμένει οριακά στο “όριο συναγερμού”, καθώς το spread απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται σε 249 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα