Πολιτική

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο


Το συμβούλιο θα συγκληθεί πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου

Ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη χθεσινή αγωνιώδη παρέμβασή του έστειλε αυστηρά μηνύματα με αποδέκτες τη Βουλή, τους αγρότες και την αντιπολίτευση. Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, καυτηρίασε τη στάση ορισμένων χωρών στο προσφυγικό και κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο. Προηγήθηκαν σχετικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά η οποία ζήτησε πρώτη να υπάρξει σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού και την παραβίαση της συμφωνίας των Βρυξελλών της Συνόδου Κορυφής από ορισμένες χώρες, επισημαίνοντας ότι «από δω και πέρα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνονται αποδεκτά. Ή θα τηρούνται από όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για συνέπειες». 
 
«Η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική» τόνισε και ξεκαθάρισε πως είτε οι κοινοί κανόνες ισχύουν για όλους είτε δεν ισχύουν.
 
«Οι συμφωνίες είτε τηρούνται απ όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες» είπε ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα στη συζήτηση για το νέο μνημόνιο βρέθηκε «στο απόσπασμα» λόγω των κοινών κανόνων.
 
« Εχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο να αποφασίζουν οι ηγέτες και αυτές οι αποφάσεις να ακυρώνονται από τις αποφάσεις παρασυνάξεων και των αρχηγών της αστυνομίας όχι μόνο κρατών της ΕΕ αλλά και μη μελών» ανέφερε εννοώντας σαφώς την σύνοδο της Βιέννης.
 
Καταφέρθηκε ευθέως κατά της Αυστρίας για την « παρασύσκεψη» όπως είπε και ξεκαθάρισε πως  δεν νοείται λύση χωρίς τη συμφωνία όσων τους αφορά άμεσα.           
 
«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε εμείς» υπογράμμισε και έστειλε το μήνυμα « δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».
 
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από δω και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν υπάρξει υποχρεωτικός διαμοιρασμός των βαρών στα κράτη μέλη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η μετατροπή της χώρας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών.
 
«Δεν θα ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες θα φτιάχνουν τείχη αλλά ότι δεν θα δέχονται να μοιραστούν το βάρος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
 
Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών πριν από την σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση. 
 
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι χωρίς συμμάχους στην προσπάθεια της ενώ επέσεισε τον κίνδυνο να υπάρξει επέλαση του σκοταδισμού στην Ευρώπη.
 

Τσίπρας σε Μέρκελ: Δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα   

 
Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε την Τετάρτη στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ζήτησε συγκεκριμένα να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο

 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και λόγω του προσφυγικού.
 
Υπογράμμισε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε εθνική τραγωδία και στηλίτευσε την ένταση μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ γεγονός που ρίχνει την μπάλα όπως είπε στην εξέδρα.
 
«Η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη και η κυβέρνηση παρακολουθεί πανικόβλητη και πελαγωμένη» είπε η κ. Γενημματά και κάρφωσε τον κ.Τσίπρα ότι της είχε πει να γίνει η σύσκεψη μετά τις 7 Μαρτίου.
 
« Να κάνουμε τι μετά τις 7 Μαρτίου;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής χωρίς ιδεοληψίες.
 
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε συμμάχους» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε « είστε σε αδιέξοδο η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets».
 
 

Μητσοτάκης: Τίθεται πλέον θέμα εθνικής κυριαρχίας

 
«Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα.
 
Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα.
 
Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει. Συζήτησα το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 7 Μαρτίου.
Το ίδιο επανέλαβα σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Πρωθυπουργό της χώρας.
 
Συναντήθηκα σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα.
 
Σε κάθε περίπτωση, καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.
 
Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.
 
Να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα.
 
Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος.
 
Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να «αναδειχθεί» η σημερινή πραγματικότητα.
 
Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα.
 
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας». 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις