Πολιτική

Συμπαραστεκόμαστε και προστατεύουμε τους ηλικιωμένους


Η 15η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων

και είναι αφιερωμένη διεθνώς στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την κακοποίηση των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Γ. Καραϊτιανό, Αμ. Επίκ. Καθηγητή Χειρουργική Ε.Κ.Π.Α. Διευθυντή Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα τόνισε, ότι η κακοποίηση των ηλικιωμένων μπορεί να έχει τη μορφή πράξης ή παράλειψης-παραμέλησης ή και να είναι ηθελημένη ή αθέλητη. 

Όπως επεσήμανε, η κακοποίηση των ηλικιωμένων μπορεί να συμβεί μια φορά ή να επαναλαμβάνεται, ενώ περιλαμβάνει και την έλλειψη κατάλληλης δράσης σε περίπτωση κακοποίησης. Επίσης, μπορεί να συμβαίνει στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης και να προκαλεί σωματική βλάβη ή άγχος στο ηλικιωμένο άτομο. 

Σύμφωνα με το γιατρό, η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, αλλά πολλές φορές είναι συναισθηματική και περιλαμβάνει την εγκατάλειψη από τους φροντιστές, την οικονομική εκμετάλλευση, αλλά και την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων από τους παρέχοντες φροντίδα υγείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραϊτιανός νέα δεδομένα για την κακοποίηση των ηλικιωμένων δεν υπάρχουν στη χώρα μας, παρόλα αυτά στα στοιχεία του 2009 η Ελλάδα φιγουράριζε ψηλά στη λίστα συχνότητας εμφάνισης ψυχολογικής κακοποίησης καθώς ήταν 6η κατά σειρά.

Επίσης ήταν 3η στη συχνότητα εμφάνισης σωματικής κακοποίησης, 3η στη συχνότητα εμφάνισης οικονομικής εκμετάλλευσης και 1η στη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία όμως ήταν και η λιγότερο συχνή μορφή κακοποίησης που αναφέρθηκε. Επιπροσθέτως στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης της κακοποίησης ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες σε όλες τις μορφές της.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γηριατρικής Εταιρείας επεσήμανε ότι πρέπει να δώσουμε ως χώρα μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης της κακοποίησης γι αυτό, απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας ώστε να εντοπίζονται και να καταγράφονται εγκαίρως περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων. 

Η κατ΄οίκον νοσηλεία είναι μία από αυτές ενώ είναι απαραίτητο να υπάρχουν ειδικοί φροντιστές υποστήριξης των ηλικιωμένων σε χώρους όπως είναι τα ΚΑΠΗ.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία από μεριά της, βοηθά στην επιμόρφωση  των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κακοποίησης. Για το λόγο αυτό θα γίνουν μαθήματα εκπαίδευσης των στις 16 και 17 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Μερόπειο Ίδρυμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις