Άμυνα & Διπλωματία

Συμπαραγωγή φρεγατών κόμισε η Παρλί


Πρόταση συμπαραγωγής φρεγατών με την Ελλάδα κόμισε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Μάλιστα σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή", γνωστοποίησε τους άξονες της πρότασης.

Βασικό στοιχείο είναι η ναυπήγηση και στην Ελλάδα των πλοίων, σημείο που χώλαινε έναντι της αμερικανικής πρότασης.

«Η Γαλλία διαθέτει ναυτική βιομηχανία πρώτης γραμμής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, η Naval Group παράγει για το γαλλικό ναυτικό νέα γενιά φρεγατών (FDI). Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι φρεγάτες είναι κορυφαίες στην κατηγορία τους και ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του πολεμικού μας ναυτικού. Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλό νέο για τις χώρες μας. Ενα ακόμα! Για αυτό, βέβαια, η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, είμαι βέβαιη, θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας, πράγμα που υποστηρίζω σταθερά», ανέφερε στη συνέντευξή της.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο ακόμη σημεία στο θέμα των φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό: η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, που η Γαλλία σύμφωνα με τις διαρροές έχει πρόταση και η ενδιάμεση λύση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα δοθούν Λαφαγέτ ή FREMM, με πιθανότερο το πρώτο, αφού η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τις FDI και όχι για τις FREMM.

Σημειώνεται, ότι το δυνατό σημείο της αμερικανικής πρότασης της Locheed Martin είναι η ενδιάμεση πρόταση, είτε με την παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh burke, είτε με καταδρομικό, τα οποία θα έδιναν εξαιρετικά μεγάλη ισχύ πυρός (πυραύλων). Πάντως φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τα αντιτορπιλικά στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης